Eet je fit met Nien

Bbq-tip #3 Witlofsalade met frambozen en granola topping

Witlof is lekker fris, knapperig en je kunt het met zo’n beetje alles combineren. Deze salade kun je prima een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. En van de restjes lunch je de volgende dag, eventueel met een geroosterd broodje on the side.

In witlof zitten veel vitaminen (A, B en C) en deze groente is goed voor je darmen. De mineralen die erin zitten, zorgen voor een goede vochtafdrijving. Extra fijn in de zomer, wanneer het warm is en je wat sneller vocht vasthoudt. Witlof is in augustus trouwens een seizoenproduct, dus extra smaakvol.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 8 porties:

  • 300 à 400 gram witlof
  • 150 gram bleekselderij
  • 40 gram pecannoten
  • 1 grote appel of 2 kleine
  • 1 rode paprika
  • 30 gram mayonaise
  • 1 citroen
  • 1 theelepel honing
  • 1 eetlepel (verse) tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 gram frambozen
  • 50 gram granola

Verder nodig:

  • Keukenmachine

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten 

  1. Snijd de stronkjes witlof doormidden, verwijder de kern en de onderkant.
  2. Snijd de rest in stukken van ongeveer 5 cm, was de witlof goed af onder de kraan en laat uitlekken.
  3. Maak de bleekselderij, paprika en appel schoon en snijd in stukjes.
  4. Hak de pecannoten fijn in een keukenmachine.
  5. Doe de uitgelekte witlofblaadjes, stukjes bleekselderij, appel en paprika bij de gehakte pecannoten in de keukenmachine en voeg ook de mayonaise, honing en tijm toe.
  6. Rasp ongeveer 2 theelepels schil van de citroen en knijp er 40 ml sap uit. Doe dit, samen met peper en zout naar smaak, bij de rest van het mengsel in de keukenmachine.
  7. Snijd de ingrediënten in 5 tot 10 seconden tot een grove salade en doe in een kom.
  8. Was de frambozen en top daarmee, samen met de granola, de salade af.

Tip: houd je niet van frambozen, maar wel van cranberry’s, aardbei of granaatappelpitjes? Ook lekker! En ben je een échte zoetekauw, druppel er bij het serveren dan nog een beetje honing over.

Meer gerechten voor op de bbq

Eerst een lekkere bbq en dan blijven hangen met een koud drankje…

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten. Soms heeft ze alle tijd om uitgebreid te koken, de andere keer moet het vooral makkelijk zijn en snel gaan. Oók als er na haar dienst, tijdens een lange zomeravond, een barbecue op de planning staat.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x gezond op de bbq.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!