PFZW

Eet je fit met Nien

Bbq-tip #4: Gepofte zoete aardappel met tzatzikivulling

Het zoete van de aardappel, de frisse komkommer en de ‘pit’ van de knoflook: een heerlijke combinatie in een simpel gerecht. Voor het poffen van de zoete aardappel moet je wel even de tijd nemen. Maar terwijl jij (met je cliënten) de tzatziki maakt, kan de bbq alvast zijn werk doen.

Door regelmatig zoete aardappel te eten, maak je veel delen van je lichaam blij. De voedingsstoffen in zoete aardappel dragen bij een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Dat komt vooral door het oranje vruchtvlees waar de stof bètacaroteen in zit. Die vind je ook in wortels.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 2 porties:

  • 2 zoete aardappels
  • 175 gram komkommer (zonder schil en de zaadlijsten verwijderd)
  • 175 gram Griekse yoghurt
  • 10 gram olijfolie
  • 7 ml citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels dille
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel peper
  • Optioneel: kaas voor de topping

Verder nodig:

  • Keukenmachine
  • Optioneel: een zeef

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten voor de tzatziki + 75 minuten op de bbq

  1. Was de zoete aardappels en prik er met een vork rondom gaatjes in.
  2. Verpak de aardappels los van elkaar in aluminiumfolie.
  3. Leg de zoete aardappels 75 minuten op de bbq om te garen.
  4. Ondertussen kun je de tzatziki maken. Snijd daarvoor de komkommer in stukken, doe dit samen met het zout in de keukenmachine en hak tot kleine snippers.
  5. Laat de komkommer 10 minuten uitlekken in een zeef en duw er met de bolle kant van een grote lepel (of gewoon met je handen) het meeste water uit.
  6. Pers een teentje knoflook, doe dit samen met de dille en olijfolie in de keukenmachine en meng door elkaar.
  7. Doe de uitgelekte komkommer, de Griekse yoghurt, het citroensap en de peper bij de dressing met olijfolie en meng dit goed door elkaar.
  8. Schep de tzatziki over in een schaaltje en top af met nog een beetje dille. Bewaar het in de koelkast totdat de zoete aardappel klaar is.
  9. Haal na 75 minuten de zoete aardappel van de barbecue en snijd de aardappel aan de bovenkant in de lengte open.
  10. Vul de aardappel met 2 eetlepels tzatziki en top eventueel af met een beetje kaas.

 

Meer gerechten voor op de bbq

Eerst een lekkere bbq en dan blijven hangen met een koud drankje…

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten. Soms heeft ze alle tijd om uitgebreid te koken, de andere keer moet het vooral makkelijk zijn en snel gaan. Oók als er na haar dienst, tijdens een lange zomeravond, een barbecue op de planning staat.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x gezond op de bbq.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!