explainer

Grip op je agenda: 5 tips

Een goede balans tussen werk en privé zorgt voor meer rust en plezier. Hoe zorg je voor ontspanning na je werk? En hoe voorkom je een té volle agenda? 5 simpele, gezonde tips. 

1. Pak je rust | Take a breath!

Ontspanning is goud waard. Plan elke dag een momentje voor jezelf en laat je nergens door afleiden. Geniet van een leuke serie. Neem de tijd voor een goed gesprek of een rustgevende podcast. Let je ook goed op je ademhaling? Een ademhalingsoefening kan daarbij helpen. De boxbreathing is een bijvoorbeeld een beproefde methode onder topsporters en speciale politie-eenheden.

2. Less is more

Naast je werk wil je leuke dingen plannen, maar opladen is ook belangrijk. Plan daarom niet elk vrije moment in je agenda vol. Stel prioriteiten en gun jezelf me-time. Zo houd je ruimte om af en toe eens wat spontaans te doen. Zoals een gezellige kop koffie drinken, naar een concert gaan of lekker even niksen.

3. Relax

Iedereen lijkt zich te haasten, maar daar hoef jij niet aan mee te doen. Ga op je gemak door de supermarkt, fiets rustig of neem eens een andere route naar huis of het werk. Neem de omgeving in je op en probeer in het moment te zijn. Dat geeft een rustiger gevoel. Zo start of eindig je de werkdag met een fijnere mindset.

4. Lekker licht!

Licht maakt ons wakker, alert en actief. Het maakt serotonine in het lichaam aan. Dit ‘gelukshormoon’ geeft je een goed gevoel en wordt later weer omgezet in melatonine, waardoor je lekker slaapt. Vooral zonlicht zorgt voor de broodnodige vitamine D en voorkomt dat je snel in de stress schiet. Plan dagelijks 10 minuutjes in om naar buiten te gaan. Extra relaxen? Luister naar ontspannende muziek.

5. Leg die telefoon weg

We zijn overal bereikbaar, willen niets missen en staan altijd ‘aan’. Wereldwijd is de gemiddelde schermtijd maar liefst 7 uur per dag. En daarin ligt een groot gevaar. Smartphone-stress zorgt voor een verhoogde hartslag en bloeddruk. Zet je telefoon eens uit, stel dagelijkse applimieten in en schakel twee uur voor bedtijd alle WhatsApp-notificaties uit. Zo slaap je beter en kun je de volgende dag vol energie je werkdag beginnen.

Werkgeluk, de 5 gouden regels 

Krijg jij soms wel eens het gevoel dat je minder plezier hebt in je werk dan vroeger? Loop dan even langs deze 5 gouden regels voor werkplezier. En check of je iets kunt veranderen om je werkgeluk weer terug te vinden.

Lees meer