tips

Innovatie in zorg en welzijn: voorbeelden uit de praktijk

Zorg en technologie gaan hand in hand. Op steeds meer plekken maken slimme innovaties de sector zorg en welzijn beter, sneller en goedkoper. Dat is fijn voor patiënten en zorgverleners. Hoe zien die innovaties er in de praktijk uit? Een paar voorbeelden. 

Innovatie in de zorg

Zorginnovaties zijn uitvindingen en moderne technieken die zorg en welzijn beter maken. Denk aan een zorgrobot of het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). AI helpt zorgverleners onder andere bij het voorspellen van ziektes en het onderzoeken van gegevens. Zie het als een digitale helpende hand. Een computer werkt snel en nauwkeurig. Dat bespaart tijd en geld. Al die innovaties zorgen ervoor dat patiënten nog beter geholpen worden. En omdat veel taken sneller gaan, kan het de druk op zorgverleners verlagen.

E-health

Videobellen met de huisarts, online je bloeddruk meten of een alarmknop voor ouderen. Het zijn allemaal voorbeelden van digitale zorg, ook wel e-health genoemd. Patiënten krijgen passende zorg, maar dan op afstand. Dat gaat bijvoorbeeld via een telefoon of computer. Een van die digitale uitvindingen is de online apotheek MedApp. In deze app regelen patiënten zelf alles voor hun medicatie. Ze krijgen een seintje wanneer ze hun medicijnen moet innemen, zien hoeveel voorraad ze nog in huis hebben en krijgen medicijnen automatisch thuisgestuurd.

Technologie kan zorgmedewerkers zo tijd besparen. Zo gebruiken fysiotherapeuten het online revalidatieplatform Physitrack. Daarop hebben zij contact met patiënten en geven ze video-uitleg van oefeningen. Voor patiënten is er een gratis versie: PhysiApp. De apps vervangen geen fysiobezoek, maar besparen wel tijd. Patiënten hebben namelijk meer motivatie om de oefeningen te volgen en herstellen daardoor sneller. 

Behandelen met VR

VR (virtual reality) is een computertechniek waarmee je in een gemaakte 3D-wereld stapt. Door een speciale bril op te zetten, sta je bijvoorbeeld op een onbewoond eiland of zweef je in de ruimte. Tenminste, dat lijkt zo. Het beeld is namelijk gemaakt door een computer. Behalve bij films en games komt VR ook steeds vaker voor in de zorg. De Gelre ziekenhuizen in Gelderland zetten de brillen in om pijn te verlichten. VR is namelijk een goede afleiding. Dat werkt ook bij bevallingen. In de verloskamer van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ligt altijd een VR-bril klaar. Virtual reality helpt ook bij de behandeling van psychische klachten, zoals een angststoornis. Dat gebeurt onder andere in Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen. Zo kan bijvoorbeeld iemand met hoogtevrees een virtueel flatgebouw beklimmen. Net zo lang tot diens klachten afnemen.

Oudere man in bed met VR bril op

Medtech

Medische technologie, afgekort medtech, is een verzamelnaam voor alle technologie in de zorg. Denk aan een MRI-scan, een prothese of een pacemaker. Medtech is volop in beweging. Er komen steeds meer slimme uitvindingen bij. Een daarvan is Crdl. Dit zorginstrument helpt mensen die moeite hebben met communicatie, bijvoorbeeld door dementie of autisme. Omdat zij vaak wel reageren op geluid, aanraking en beweging, kunnen ze via Crdl toch contact maken met anderen.

Nog een mooie innovatie is de heupairbag. Deze riem met kussens verkleint de kans op letsel bij ouderen. Als iemand valt, geven de sensoren in de riem een seintje af. De kussens (airbags) vullen zich met lucht en vangen de klap op. Het geeft ouderen een veiliger gevoel. En minder breuken betekent minder werk voor zorgverleners.