Eet je fit met Nien

Kliekjestip #2 Zelfgemaakte falafel

Wist jij dat je falafel makkelijk zelf maakt? Nienke kocht een groot blik kikkererwten om een spread te maken, en maakte van de overgebleven kikkererwten lekker kruidige falafel. Geschikt als lunch of avondmaaltijd.

Deze falafel is lekker in een wrap of pitabroodje, maar ook in een salade. Zo kun je lekker afwisselen; zeker als je een voorraadje falafel in de vriezer bewaart voor een later moment.

Lijstje

Dit heb je nodig voor 10 falafelballetjes:

  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram kikkererwten (uitlekgewicht)
  • 1 kleine ui
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 takjes verse peterselie
  • 2 takjes verse koriander
  • 1 eetlepel meel of bloem
  • Zout en peper
  • Olijfolie of zonnebloemolie om in te bakken
  • Optioneel: een snufje cayennepeper en/of paprikapoeder

Nienke eet de falafel met wraps, met komkommer (een kwart), 1 tomaat en sla. De dressing maakt ze met:

  • 125 ml yoghurt
  • 1 grote eetlepel sambal
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels citroensap

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten, inclusief baktijd

  1. Laat de kikkererwten goed uitlekken en doe alle ingrediënten voor de falafel (behalve de olijf- of zonnebloemolie) in de keukenmachine. Maal totdat er nog een kleine korrel zichtbaar is.
  2. Vorm balletjes van het mengsel en druk ze een klein beetje plat. Is het mengsel te nat? Doe er dan nog wat extra meel of bloem bij.
  3. Als je de falafel met wraps of pitabroodjes eet, kun je deze nu opwarmen of bakken. Snijd de komkommer en tomaat in plakjes.
  4. Snijd voor de dressing de citroen doormidden en pers het sap van 1 helft in een bakje uit. Meng twee eetlepels van het citroensap met de yoghurt, het komijnpoeder en de sambal.
  5. Verhit de olie in de pan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin.

Tip: heb je een voorraadje falafel gemaakt? Vries de balletjes die je nu niet eet ongebakken in. De volgende keer hoef je ze alleen maar op te bakken! Je kunt eten ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren zonder dat het kwaliteit verliest.

Ontdek meer creatieve kliekjes!

Drie vliegen in een klap: je gooit niks weg, je bespaart geld én tijd.

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten. Soms heeft ze alle tijd om uitgebreid te koken, de andere keer moet het vooral makkelijk zijn en snel gaan. Dan is het fijn als de restjes van gisteren nog klaarliggen, die ze zó in haar maaltijden verwerkt.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x creatief met kliekjes.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!