Eet je fit met Nien

Kliekjestip #3 Een basis groentesaus voor pasta, lasagne of ovenschotel

Je kent het vast wel. Net iets te veel verse groenten gekocht, en voor je het weet zijn ze zacht en bruin: niet echt lekker. Met dit recept van Nienke hoeft dat niet meer te gebeuren: een groentesaus die je voor allerlei gerechten gebruikt. Het enige basisingrediënt dat je nodig hebt, zijn tomaten: vers of uit blik. En zo’n blik heb je altijd wel staan!

Met dit recept maak je saus voor wel 6 maaltijden. Voor een lekkere lasagne heb je alleen nog lasagnebladen en (vega)gehakt nodig, voor spaghetti kook je een handje pasta, maar de saus is ook lekker voor een bonenschotel – met nacho’s en guacamole.

Lijstje

Dit heb je nodig voor 6 porties:

  • 2 kleine uien of 1 grote
  • 2 teentjes knoflook
  • 650 gram groenten; Nienke gebruikt wortels (100 gram), een halve courgette en champignons (200 gram)
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • 2 takjes verse peterselie
  • 20 ml olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Parmezaanse kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten

  1. Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en de wortel, courgette en champignons in stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in een ruime wok- of koekenpan en fruit de ui en knoflook totdat de ui glazig is.
  3. Voeg ook de wortel toe en bak een minuutje mee. Doe daarna de courgette en champignons in de pan en bak een paar minuten.
  4. Doe de tomaten in de pan, voeg de gedroogde basilicum toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Snijd de verse peterselie en de basilicum fijn en voeg dit toe aan de saus.
  6. Breng de saus aan de kook en laat 25 tot 30 minuten pruttelen. Roer regelmatig door.
  7. Verdeel de saus die je nu niet gebruikt over bakjes, laat het afkoelen en vries in.

Ontdek meer creatieve kliekjes!

Drie vliegen in een klap: je gooit niks weg, je bespaart geld én tijd.

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten. Soms heeft ze alle tijd om uitgebreid te koken, de andere keer moet het vooral makkelijk zijn en snel gaan. Dan is het fijn als de restjes van gisteren nog klaarliggen, die ze zó in haar maaltijden verwerkt.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x creatief met kliekjes.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!