Eet je fit met Nien

Kliekjestip #4 Gado gado salade met groenterestjes

Boontjes gegeten, maar waren je ogen groter dan je maag? Gooi ze vooral niet weg. Met de overgebleven sperziebonen maak je snel een lekkere, gevulde salade.

Nu het kouder wordt, is het voor je lichaam fijn om warme maaltijden te eten: ze verwarmen je. Met de sperziebonen (die je opwarmt) en het gekookte eitje is het een heerlijke herfstmaaltijd.

Lijstje

Dit heb je nodig voor 2 personen:

 • 2 handjes gemengde sla
 • 200 gram sperziebonen (ongekookt of gekookt, als je ze al eerder hebt gekookt voor een andere maaltijd)
 • 2 eieren
 • Een halve komkommer
 • Een handje taugé
 • Een handje cherrytomaatjes
 • Gebakken uitjes
 • Peper en zout naar smaak
 • Gado gado saus; deze kun je kant-en-klaar in de supermarkt kopen, of zelf maken. Dan heb je 100 ml melk, ½ eetlepel bruine basterdsuiker, 2 eetlepels pindakaas, ½ eetlepel sojasaus, ½ theelepel sambal en een ½ eetlepel citroensap nodig.
 • Optioneel: seroendeng

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten

 1. Zijn je sperziebonen nog niet gekookt? Doe dit dan eerst: breng een pannetje water aan de kook en kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten beetgaar.
 2. Breng nog een pannetje met water aan de kook; daarin kook je de eieren. In 10 minuten kook je ze hard. Iets korter voor een zachter eitje kan ook. Gooi het gekookte water daarna niet weg.
 3. Verdeel de sla over twee borden, voeg peper en zout naar smaak toe en hussel de sla.
 4. Snijd de komkommer en tomaten in blokjes en verdeel over de sla.
 5. Gebruik het gekookte water van de eieren om de taugé kort te blancheren: giet het gekookte/kokende water over de taugé en verdeel de taugé over de sla.
 6. Giet eventueel de sperziebonen af en snijd de eieren in partjes. Verdeel die over de sla, en bestrooi ‘m daarna met de gebakken uitjes en eventueel de seroendeng.
 7. Kant-en-klare gado gado saus maak je eenvoudig met een beetje water, maar je kunt het ook zelf maken. Verwarm daarvoor 100 ml melk in een pannetje en voeg de basterdsuiker toe. Roer goed door tot de suiker gesmolten is.
 8. Voeg daarna de pindakaas, sojasaus, sambal en limoensap toe en breng het al roerend aan de kook. Laat het even zachtjes doorkoken en verdeel daarna over de saus.

Tip: maak je de salade om mee te nemen naar je werk? Gebruik dan een paar aparte bakjes, zodat de ingrediënten lekker vers blijven. In het ene bakje de sla met sperziebonen en taugé, in de ander de eieren en in het derde bakje de saus. Warm de saus in de kantine op in de magnetron, en snijd het ei in partjes. Top de salade af met de knapperige gebakken uitjes en seroendeng.

Ontdek meer creatieve kliekjes!

Drie vliegen in een klap: je gooit niks weg, je bespaart geld én tijd.

Lees meer

Over Nienke

Als ambulanceverpleegkundige heeft Nienke onregelmatige diensten. Soms heeft ze alle tijd om uitgebreid te koken, de andere keer moet het vooral makkelijk zijn en snel gaan. Dan is het fijn als de restjes van gisteren nog klaarliggen, die ze zó in haar maaltijden verwerkt.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie ‘Eet je fit met Nien’ deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x creatief met kliekjes.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!