het verhaal van...

'Mijn kinderen denken soms dat geld er gewoon altijd is'

In de digitale wereld van nu is geld niet meer zo zichtbaar als vroeger. Hoe leer je je kinderen dan wat de waarde is van geld? Mukadder (33) laat haar dochter Malou (10) en zoon Danley (6) zien dat alleen de zon voor niets opgaat. Zij en haar man werken allebei hard in de zorg om hun inkomen te verdienen. Mukaddar vindt het belangrijk dat hun kinderen zich daar bewust van zijn.

Hoe leren jullie je kinderen omgaan met geld in een digitaal tijdperk, waarin geld veel minder zichtbaar is dan vroeger?

'Dat vind ik lastig. Toen ik de leeftijd van mijn kinderen had, kreeg ik mijn zakgeld in mijn hand en zag ik hoeveel ‘muntjes’ ik nog had. Malou heeft een eigen bankrekening, waar we iedere week vijf euro zakgeld op storten. Ik merk dat ze heel makkelijk zegt: ‘Dat pin ik wel even.’ Totdat we haar de bij- en afschrijvingen laten zien. Dan ziet ze hoe snel haar geld opraakt.

Soms vraagt ze of ze niet alvast haar zakgeld voor de volgende week kan krijgen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Op die manier proberen we haar wel bij te brengen om bewust met geld om te gaan. Danley krijgt zijn zakgeld nog gewoon in de hand en heeft een echte spaarpot. Hij is wel iets zuiniger met zijn geld, maar ik denk dat dat ook met de leeftijd te maken heeft. Malou wordt ook beïnvloed door vriendinnen.'

Ik kreeg mijn zakgeld in mijn hand en zag hoeveel 'muntjes' ik nog had

Wat is de waarde van geld voor jou? En hoe breng je dat over op je kinderen?

'Ik vind geld niet het belangrijkste dat er is, maar het is natuurlijk wel makkelijk om te hebben. Wij werken hard voor ons geld. Ik wil onze kinderen er bewust van maken dat geld niet uit de kraan komt. Ze denken soms dat geld er gewoon altijd is, maar je moet er iets voor doen. Daarbij helpt het als ze een beeld hebben van hoe wij ons geld verdienen. Zo is mijn dochter wel eens mee geweest naar mijn werk in de zorginstelling. Ze vindt het leuk om voor anderen te zorgen en mensen blij te maken, en wil zelf graag verloskundige worden.'

Krijgen je kinderen alleen zakgeld?

'Ja, wij betalen het meeste nog. Malou krijgt vijf euro zakgeld per week, Danley drie euro. Zodra Malou naar de middelbare school gaat, willen we haar kleedgeld geven. Ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan, want ze geeft haar zakgeld nu heel makkelijk uit. Maar hopelijk leert ze daardoor nog beter met geld omgaan en er de waarde van inzien.'

Hoe belangrijk vind je het om nu al na te denken over sparen?

'Malou en Danley hebben allebei een spaarrekening, maar daar weten ze niets van. Het is hun spaarpotje voor later, waar wij geld op zetten. Wel bespreken we het concept ‘sparen’ regelmatig met de kinderen. We willen ze laten inzien dat alles wat ze later willen gaan doen, geld kost. Mijn dochter dacht altijd dat naar school gaan geen geld kostte. ‘School is toch verplicht, waarom kost dat geld?’ Wij bereiden ons graag voor op de toekomst. Voor ons is dat bijvoorbeeld het pensioen, maar in hun geval een studie. Ik wil hen meegeven dat het belangrijk is om over je toekomst na te denken.'

DE BEELDREDAKTIE / MARCEL J. DE JONG
T.B.V. PFZW GOED BEZIG ONLINE
ALTEVEER D.D. 18.05.2021
MUKADDER CHRISTIANS EN HAAR KINDEREN

De geportretteerde is Mukadder Christians. Mukadder werkt als begeleider en verzorgende IG bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.Achtergrondinformatie:Mukadder heeft een dochter van 9 en een zoon van 6. Op platform Goed Bezig vertelt ze uit eigen ervaringervaring hoe makkelijk/moeilijk het is om kinderen in die leeftijd bewust te maken van de waarde van geld. Hoe belangrijk is het dat kinderen zich beseffen wat de waarde van geld is. Voor nu en voor later?

Tip: bespreek het concept 'sparen' regelmatig met je kinderen

Sparen voor later: met deze tips lukt het jou ook!

We leven nu en zijn niet zo vaak met later bezig. Toch is het goed om je nu al financieel voor te bereiden op later. We weten het allemaal: sparen is belangrijk! Maar hoe zorg je dat je er nu mee bezig bent?

Lees meer
Over Mukadder

Mukadder Christians is moeder en werkt in de sector zorg en welzijn

Mukadder Christians (33) werkt als begeleider en verzorgende IG bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze is getrouwd met Kevin. Samen hebben ze twee kinderen: dochter Malou (10) en zoon Danley (6).