Powertip #4 Romige rijstnoedels met vis

Wist je dat het eten van vis goed is voor onze gezondheid? Het Voedingscentrum adviseert om één keer per week vis te eten, omdat de vetten goed zijn voor ons hart en onze bloedvaten. Nienke gebruikt in dit recept pangasiusfilet, maar maak het vooral met een vissoort die jij lekker vindt.

Deze rijstnoedels kunnen als avondmaaltijd, maar zijn ook lekker als je tussen de middag van een grotere maaltijd houdt. Dan maak je ze de avond van tevoren en neem je ze de volgende dag gewoon in een bakje mee naar je werk.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor twee porties:

  • 100 gram rijstnoedels
  • 400 gram courgetti (of dungesneden reepjes courgette)
  • 350 gram pangasiusfilet of een andere vis naar keuze
  • 150 gram pastasaus (bijvoorbeeld pomodori)
  • 150 gram cherrytomaatjes
  • Een paar blaadjes verse basilicum
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: twee teentjes knoflook
  • Optioneel: een ui
  • Optioneel: geraspte kaas

Voor de marinade van de vis:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel (vis)kruiden
  • Sap van een halve citroen
  • Peper en zout naar smaak

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Mix alle ingrediënten voor de marinade en smeer de vis daarmee in. Laat dit een half uur intrekken.
  3. Bak de vis 20 minuten in de voorverwarmde oven en voeg de laatste 5 minuten de cherrytomaatjes toe.
  4. Breng ondertussen 500 milliliter water met een beetje zout aan de kook en kook hierin de rijstnoedels voor 3 tot 4 minuten. Giet ze daarna direct af en zet apart.
  5. Houd je van ui en knoflook? Snijd deze dan fijn en fruit ze in een koekenpan met een beetje olijfolie.
  6. Voeg daarna de courgette toe, bak 2 minuten mee en voeg daarna de pastasaus toe.
  7. Roer de noedels door de saus tot ze allemaal bedekt zijn.
  8. Verdeel de noedels daarna over twee borden en voeg ook de vis met de geroosterde tomaatjes toe.
  9. Top af met een paar blaadjes basilicum en eventueel een beetje geraspte kaas.

Heb je de volgende dag een avonddienst en wil je dit maaltje meenemen naar je werk? Doe de noedels met de saus en de vis dan apart in een bakje en laat afkoelen. Bewaar het in de koelkast tot etenstijd en warm het dan nog even op.

Ontdek ook de andere powergerechten

Vol met goede voedingsstoffen en perfect als je een drukke dienst voor de boeg hebt.

Lees meer

Over Nienke

Als verpleegkundige in de planbare zorg op de ambulance weet Nienke nooit precies wanneer zij en haar collega’s worden opgeroepen. Tijdens haar dienst moet ze altijd in startblokken staan om de ambulance in te springen. Voor genoeg energie eet ze dan ook graag maaltijden waardoor ze genoeg power heeft om een werkdag door te komen.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x power food.