tips

Start het jaar fit: 3x makkelijke work-outs voor thuis

Werken in de zorg- en welzijnssector kan veel van je vragen. Houd jezelf in het nieuwe jaar fit met deze makkelijke sporttips. Gewoon vanuit huis.

Wanneer je veel zorg aan anderen geeft, zie je jezelf weleens over het hoofd. Een onregelmatig schema maakt het best uitdagend om tijd te vinden voor een goede work-out in de sportschool. Zonde, als je het ons vraagt, want een klein beetje beweging maakt al veel verschil. Ga je voor makkelijke en ontspannen beweging, of liever korte, intensieve oefeningen? Met deze handige tips sport jij waar en wanneer jij het wil.

Tip 1. Yoga

Ontspannen aan je dienst beginnen? Probeer eens een yogales thuis. Het enige wat je nodig hebt is een yogamat en minimaal een ongestoord kwartiertje van je tijd. Yoga draagt niet alleen bij aan sterkere spieren en flexibiliteit, maar zorgt ook voor een betere lichaamshouding. De ademhalingsoefeningen helpen bij stress en om je meer te ontspannen. Er zijn online tal van oefeningen en begeleide lessen te vinden voor elk niveau. Vind je het lastig zelf te starten? Collega Joop ging je voor met een yoga-challenge.

Tip 2. Push-ups

Is je werk fysiek best zwaar? Dan komt een sterk bovenlichaam goed van pas. Een push-up is dé effectieve oefening die je makkelijk thuis doet. Push-ups maken je rug-, schouders-, arm- en buikspieren sterker. Een goede techniek is wel van belang, dus let goed op de aandachtspunten voor je houding. Zorg ervoor dat je rug recht blijft tijdens de oefening en dat je billen niet zakken. Je lichaam moet van je hoofd tot je tenen in een rechte lijn blijven. Doe je voor het eerst een push-up? Start dan met push-ups op je knieën. Oefening baart kunst!

Tip 3. Plank, crunches en superman

Voorkomen is beter dan genezen. Of je nu achter een bureau zit, veel staat of juist rondloopt tijdens het grootste deel van je werkdag: een goede houding helpt je hierbij. De basis voor een goede houding zijn sterke buik- en rugspieren. Met een paar makkelijke oefeningen zoals een plank, crunches en superman train je al deze spiergroepen. Als je deze twee keer per week doet, voel je al snel resultaat. Hoe je deze oefeningen goed uitvoert, lees je hier.

Sporten gaat een stuk makkelijker als het bij je past. Wissel oefeningen af en voel wat voor jou werkt. Deze work-outs kunnen allemaal binnen - fijn voor in het winterseizoen - maar ook buiten in de tuin of het park. Pak die fitte start! En wil je nog meer fitte tips? Volg ons op Facebook en Instagram.