PFZW

Eet je fit met Nien

Traktatietip #3: Hartige kaassoesjes

Soesjes kennen we allemaal van de zoete slagroomvulling, maar Nienke ging aan de slag met een hartige variant. Deze soesjes zijn voor de echte kaaskoppen en heerlijk voor bij de (verjaardags)borrel.

De één houdt meer van jonge kaas, de ander kiest liever voor belegen of oud. Kies voor de vulling de geraspte kaas die jij lekker vindt. Zo geef je de kaassoesjes helemaal jouw eigen draai én bepaal je zelf hoe verantwoord je ze maakt ;-)

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 18 soezen

  • 150 milliliter water
  • 80 gram boter (in blokjes)
  • 120 gram bloem
  • 3 eieren
  • 10 gram suiker(vervanger)
  • Snufje zout

Voor de roomkaasvulling:

  • 200 gram roomkaas*
  • 100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld slanke 20+ kaas)
  • Een handjevol verse tijm of andere kruiden naar keuze
  • Peper

* In plaats van roomkaas kun je ook cottage cheese of zelfs (magere) kwark gebruiken.

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten baktijd

    1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed alvast een bakplaat met bakpapier.
    2. Doe de boter, suiker en het zout in een steelpannetje en breng langzaam aan de kook.
    3. Voeg daarna de bloem toe en roer goed door. Laat het deeg 3 tot 4 minuten doorkoken en blijf regelmatig roeren.
    4. Giet het deeg in een kom, zodat het een beetje kan afkoelen.
    5. Roer de eieren er één voor één doorheen: voeg pas het volgende ei toe wanneer het vorige ei helemaal is opgenomen.
    6. Schep het deeg in een spuitzak of gebruik bakpapier dat je tot een spuitzak rolt. Knip het puntje van de spuitzak van bakpapier af zodat je een opening van ongeveer één centimeter krijgt.
    7. Spuit bolletjes op de met bakpapier beklede bakplaat van ongeveer twee centimeter doorsnede. Laat ruimte tussen de bolletjes, want ze zetten uit tijdens het bakken.
    8. Duw met een natte vinger de puntjes op de soesjes naar beneden, zodat de soezen mooi egaal worden. Bak ze daarna 20 tot 25 minuten op 200 graden in de voorverwarmde oven. Kijk af en toe in de oven hoeveel baktijd jouw soezen nodig hebben om goudbruin te worden.
    9. Terwijl de soezen in de oven staan, kun je alvast aan de slag met de roomkaasvulling. Dit kun je ook doen terwijl de soezen na het bakken moeten afkoelen. Meng voor de vulling de roomkaas met de geraspte kaas (houd een klein beetje geraspte kaas apart), peper en kruiden tot een glad mengsel. Zet de vulling daarna in de koelkast.
    10. Als de soezen klaar zijn, zet je de deur van de oven op een kiertje en laat je de soezen 10 minuten in de oven afkoelen. Daarna haal je de soezen uit de oven en laat je ze op het aanrecht helemaal afkoelen voordat je ze gaat vullen. Verwarm de oven alvast weer op tot 200 graden.
    11. Zijn de soezen helemaal afgekoeld? Maak dan met een mes aan de onder- of zijkant van de soesjes voorzichtig een kleine opening. Hier spuit je zometeen de roomkaasvulling in.
    12. Schep de vulling in een spuitzak (eventueel gerold van bakpapier) en vul de soezen.
    13. Strooi tot slot nog wat geraspte kaas over de soezen en bak ze nog 5 minuten op 200 graden, zodat de kaas smelt.

Over Nienke

De ene dag eindigt haar werkdag ’s ochtends vroeg, de andere keer begint haar dienst pas halverwege de middag. Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance weet Nienke als geen ander hoe flexibel je als zorgmedewerker moet zijn. Ook met je maaltijden. Maar dat betekent niet dat je niet lekker én gezond kunt eten.

Voeding is, naast werken in de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien op online platform Goed Bezig deelt Nienke zes keer per jaar haar favoriete gerechten.

Deel jouw maaltijd

Eet je fit met Nien

Heb je een recept van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen en @foodnien!

Misschien vind je dit ook leuk: