Eet je fit met Nien

Tussendoortje #1 Bananenbrood met kaneelappeltjes

Gezond én voedzaam snacken? Nienke heeft de oplossing. Met dit bananenbrood maak je in één keer een tussendoortje waar je de hele week van geniet: iedere dag een plakje. Met een lepel kwark en wat vers fruit kan zo’n stuk bananenbrood ook door als ontbijt! Ideaal om de avond voor je vroege dienst alvast uit de vriezer te halen.

Bananen zitten bomvol voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen, mineralen en langzame koolhydraten. Die laatste zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Zo voorkom je dat je alsnog ongezonde trek krijgt.

1440x750

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor één bananenbrood (10 tot 12 plakken)

 • 200 gram speltmeel
 • 150 gram appelmoes zonder suiker
 • 2 grote bananen
 • 2 appels
 • 3 eieren
 • 100 ml amandelmelk
 • 1,5 tl kaneel
 • 15 gram bakpoeder

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 45 minuten oventijd 

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden
 2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes en meng ze met een halve theelepel kaneel
 3. Bedek een cakeblik met bakpapier en vet dit eventueel een beetje in met boter of bakspray
 4. Meng de droge ingrediënten door elkaar, dus het speltmeel, de rest van de kaneel en het bakpoeder
 5. Mix nu de natte ingrediënten met een mixer: de appelmoes, amandelmelk, eieren en 1,5 banaan
 6. Mix de natte ingrediënten nu door de droge ingrediënten tot een egaal beslag
 7. Voeg driekwart van de appelblokjes aan het beslag toe en giet het beslag in het met bakpapier beklede cakeblik
 8. Snijd de overgebleven banaan in kleine stukjes, voeg dit toe aan de rest van de appelblokjes met kaneel en strooi het mengsel over de cake
 9. Bak het bananenbrood 45 minuten op 175 graden

Tip: wil je checken of het bananenbrood gaar is? Prik er dan in met een satéprikker. Komt die er schoon en droog uit? Dan is je bananenbrood gaar!

1440x750

Nadat het bananenbrood is afgekoeld, is het tijd om te snacken. Ook zonder toppings is dit bananenbrood al heerlijk, maar wil je toch iets extra’s toevoegen? Kies dan bijvoorbeeld voor een beetje pindakaas, een schepje kwark of (vers) fruit.

Wil je langer van het bananenbrood genieten? Snijd het brood in plakjes zodra het is afgekoeld en vries het in. Haal de avond van tevoren of ’s ochtends een plakje uit de vriezer en je hebt tijdens je werkdag een lekkere verse snack!

 

Ontdek ook de andere tussendoortjes van Nienke

Geen snelle suikers, maar tussendoortjes waar je lichaam blij van wordt.

Lees meer

Over Nienke

Nienke werkt als verpleegkundige in ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede en draait diensten in de planbare zorg op de ambulance. Als ze een vroege dienst heeft en rond 6.00 uur moet ontbijten, krijgt ze om 10.00 uur vaak alweer trek. Met een lekkere plak bananenbrood, een rijstkoekje met chocolade of een van haar andere tussendoortjes voorkomt ze dat ze naar ongezonde snacks grijpt.

Gelukkig staat Nienke in haar vrije tijd graag in de keuken; voeding is een grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. Op online platform Goed Bezig deelt Nienke haar favoriete gerechten in de serie Eet je fit met Nien.