explainer

Voorkom een najaarsdip met deze 5 energieboosters

In het najaar worden de dagen weer korter en kouder. Fijn om thuis te cocoonen, maar het gebrek aan natuurlijk daglicht zorgt vaak voor een najaarsdip. Daar kun je vermoeid, somber en lusteloos van raken. Deze 5 tips geven je weer nieuwe energie. Thuis, of samen met collega’s op de werkvloer.

Een goede start
Start je dag goed met een gezond ontbijt. Zo krijgt je lichaam waardevolle vitaminen en brandstoffen binnen, waar je de hele dag profijt van hebt. Eieren zijn bijvoorbeeld een bron van eiwit en aminozuur. Die helpen je lichaam koolhydraten om te zetten in energie. Weinig tijd in de ochtend? Maak de avond van tevoren overnight oats. Door het weken zijn de vezels makkelijker verteerbaar, waardoor je lichaam de voedingsstoffen beter opneemt. Verpleegkundige en eetliefhebber Nienke heeft hier een lekker recept voor.

Zon in je lijf
Vitamine D is dé vitamine voor je botten, weerstand en gemoedstoestand. In het najaar hebben we minder zonuren, waardoor we al snel een tekort krijgen. Zeker als we veel tijd doorbrengen op ons werk. Zorg daarom voor extra vitamine D. Het liefst uit natuurlijke bronnen als vette vis of eieren, maar uit een vitaminepil kan ook.

Vrijwilligerswerk
Wanneer je in zorg en welzijn werkt, zet je je elke dag in voor een ander. Wil je ook in je vrije tijd iets bijdragen én tegelijk werken aan je gezondheid en energie? Overweeg vrijwilligerswerk. Al is het maar een uur per week. Naast dat het werk dankbaar is, blijkt uit onderzoek dat het een bron is van positiviteit, energie en motivatie.

Dansen geeft energie
Heb je een zware dag? Zet een lekker muziekje op en begin te bewegen. Alleen, of als je het durft: met collega’s tijdens de pauze. Dansen werkt goed tegen stress en in je lichaam komen endorfine en serotonine vrij. Met die gelukshormonen op zak ben jij die najaarsdip de baas.

Lezen en delen
Lezen is een goede manier om je gedachten te verzetten en te ontspannen
. Ook blijkt uit onderzoek dat je er beter door slaapt, waardoor je overdag meer energie hebt. Vind je lezen in je eentje saai? Start een boekenclub met vrienden of collega’s. Dat motiveert om vaker te lezen en biedt gezellige gespreksstof.

Zo kom jij in de flow

Herken je die momenten, dat je supergefocust bezig bent? Het werk komt moeiteloos uit je handen, je zit vol energie en na afloop voel je je helemaal voldaan. Je zit ‘in de flow’! Dit is hoe het werkt én hoe je er zelf invloed op hebt.

Lees meer