Havermout is zo’n ingrediënt dat bijna iedereen wel in de kast heeft staan. Nienke gebruikt het als basis voor granolacups met yoghurt: een leuke variatie op je standaard schaaltje yoghurt met granola.
Eet je fit met Nien
Voorraadtip #1 Granolacups met yoghurt en fruit
Heb je een vroege dienst? Dan is het fijn om je dag te starten met een voedzaam ontbijt. Havermout bevat koolhydraten, eiwitten en vezels die bijdragen aan een energieke start van je dag. Ook chiazaad zit bomvol goede voedingsstoffen. Goed voor je darmen en daarmee voor een goede stoelgang.
Boodschappenlijstje
Dit heb je nodig voor 10 cups:
- 60 gram kokosolie
- 45 gram honing
- 140 gram fijne havermout
- 15 gram chiazaad (of lijnzaad als je dat in de kast hebt staan)
- 55 gram kokosrasp
- Een snufje zout
Voor de vulling:
- 40 gram meel, bijvoorbeeld amandelmeel
- 5 gram chiazaad
- 125 gram yoghurt
- 125 gram kwark
- 35 milliliter vers appelsap, sinaasappelsap of bessensap
- Een klein scheutje citroensap
- Fruit voor topping naar keuze. Nienke gebruikte aardbei, banaan framboos, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld peer
Tip: een paar fruitsoorten zijn het hele jaar door een duurzame keuze. Het hele rijtje vind je hier, maar voor de bekendste bedacht het Voedingscentrum een ezelsbruggetje: ABCDE. Appels, bananen, citrusfruit (zoals sinaasappel), druiven en peren.
Zo maak je het
Bereidingstijd: 50 minuten, inclusief 15 minuten oventijd en 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een muffinbakvorm in met kokosolie en zet opzij.
- Doe de honing, kokosolie en zout in een steelpannetje en verwarm 3 minuten op laag vuur totdat het een egaal mengsel is.
- Doe ook de havermout, chiazaad, geraspte kokos in het steelpannetje en meng door elkaar.
- Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes en druk het tegen de zijkant van de vormpjes, zodat ze de vorm van een cup krijgen.
- Zet de cups 10 tot 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.
- Ondertussen ga je aan de slag met de vulling. Doe het meel in een mengkom en voeg daar het chiazaad, de yoghurt, kwark, het sap en citroensap aan toe
- Mix door elkaar en zet het yoghurtmengsel een half uur in de koelkast.
- Laat de cups helemaal afkoelen zodra je ze uit de oven haalt, en vul ze daarna met het yoghurtmengsel.
- Als laatste voeg je de topping toe, bijvoorbeeld gesneden aardbeien.
Tip: vul de cups alleen met de yoghurt als je ze gelijk daarna gaat eten. Anders worden ze zacht. Maak je ze een dag van tevoren? Bewaar de cups en het yoghurtmengsel dan apart in een afgesloten bakje totdat je ze gaat eten. Zo blijven de cups lekker knapperig.
Ontdek meer gerechten uit de voorraadkast
Gecombineerd met groenten en fruit van het seizoen: lekker budgetproof!
Lees meerOver Nienke
Als midden complexe ambulanceverpleegkundige is Nienke vaak onderweg. Gezond eten moet daarom makkelijk zijn: om te bereiden én mee te nemen. Zo voorkomt ze energiedips tijdens haar dienst en blijft ze scherp om haar werk goed te kunnen doen.
Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x koken uit de voorraadkast.
Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!