PFZW

Eet je fit met Nien

Voorraadtip #3: Pastasalade met tomaat-halloumi spiesjes

Een pastasalade is misschien wel het perfecte maaltje om mee te nemen naar je werk. Geen gedoe met opwarmen: je eet het gewoon koud. Een restje pasta staat altijd wel in de voorraadkast en een salade is ideaal om de restjes uit je koelkast op te maken. Eigenlijk kan alles wat je lekker vindt er in.

Koolhydraten geven ons lichaam energie. Volgens het Voedingscentrum zijn ze vooral belangrijk voor onze hersenen. En die hebben we nodig om goed ons werk te kunnen doen. Eet je vaak witte pasta? Varieer ook eens met volkoren of spelt; dat zijn de zogenaamde ‘langzame’ koolhydraten. Ze geven de energie geleidelijker af, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor twee porties:

  • 12 snoeptomaatjes
  • 120 gram halloumi
  • 6 stukken zongedroogde tomaat
  • 120 gram pasta naar keuze (bijvoorbeeld fusilli)
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 15 gram walnoten
  • 25 gram rucola + een handje extra
  • 1 teentje knoflook
  • Een halve theelepel citroensoep
  • Peper en zout naar smaak
  • 45 milliliter olijfolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  1. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta daarna af en laat afkoelen.
  2. Doe de olijfolie, Parmezaanse kaas, walnoten, rucola, knoflook, citroensap en peper en zout in de keukenmachine en maal tot een fijn mengsel.
  3. Snijd de halloumi in blokjes en maak er met houten prikkertjes spiesjes van met de tomaat. Het is nu het seizoen van de tomaatjes, dus met een beetje geluk vind je heerlijk zoete exemplaren.
  4. Verwarm een beetje olijfolie in een grillpan (of een grillijzer) en grill de spiesjes rondom goudbruin.
  5. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en meng ze samen met twee eetlepels van de zelfgemaakte pesto en een handje rucola door de afgekoelde pasta.

Ga je gelijk aan tafel? Verdeel de pasta dan over de borden en leg er een spiesje bij. Top het af met een paar stukjes walnoot en nog wat Parmezaanse kaas.

Tip: Eet je de pasta pas later? Houd de stukjes walnoot en Parmezaanse kaas dan nog even apart. Zo blijven de noten knapperig en de kaas vers.

Over Nienke

Als midden complexe ambulanceverpleegkundige is Nienke vaak onderweg. Gezond eten moet daarom makkelijk zijn: om te bereiden én mee te nemen. Zo voorkomt ze energiedips tijdens haar dienst en blijft ze scherp om haar werk goed te kunnen doen.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x koken uit de voorraadkast.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!

Misschien vind je dit ook leuk: