PFZW

Eet je fit met Nien

Voorraadtip #4: Risotto van rode biet met feta en pistachenootjes

Heb je een tijd geleden één keer risotto gemaakt, waardoor er nog een aangebroken pak in de voorraadkast staat? Probeer dan deze risotto van rode biet. De hartige feta en pistachenootjes passen heel goed bij de zoete smaak van de bieten.

De zachtste rode bietjes worden vanaf mei door de boeren geoogst. Dit is dus hét moment om rode biet in je gerechten te verwerken. Verser worden ze niet… en als je ze zelf kookt en pureert, zijn ze het allerlekkerst!

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor vier porties:

  • 500 gram gekookte rode bieten
  • 300 gram risottorijst
  • 125 gram feta
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 1 groenten bouillonblokje
  • 40 gram pistachenootjes
  • Boter of olie om in te bakken
  • Peper en zout naar smaak
  • Een handje rucola om te garneren
  • Optioneel: 400 gram Italiaanse roerbakgroenten

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten, inclusief 20 minuten kooktijd

  1. Snipper de ui, verwarm boter of olie in een pan en fruit de ui.
  2. Voeg de risottorijst toe en bak 3 minuten mee.
  3. Pureer ondertussen de rode bieten, met een beetje peper en zout, met een staafmixer of in de blender.
  4. Kook 1 liter water en los daar het bouillonblokje in op.
  5. Voeg de gepureerde rode bieten toe aan de risottorijst en doe er een soeplepel bouillon bij.
  6. Roer goed door totdat de bouillon is opgenomen en voeg daarna weer een soeplepel bouillon toe. Herhaal dit totdat de risotto beetgaar is: dit duurt ongeveer 20 minuten.
  7. Optioneel: je kunt aan dit gerecht extra groenten toevoegen. Roerbak de groenten dan in een pan met een beetje boter of olie en kruiden en meng dit door de risotto zodra deze beetgaar is.
  8. Serveer de risotto op een bord en garneer met de feta, pistachenootjes en een plukje rucola.

Maak je deze maaltijd voor tijdens je avonddienst de volgende dag? Laat de risotto dan afkoelen en bewaar het in een bakje in de koelkast tot etenstijd. Dan hoef je het alleen maar even op te warmen. Bewaar ook de feta, de nootjes en de rucola apart.

Over Nienke

Als midden complexe ambulanceverpleegkundige is Nienke vaak onderweg. Gezond eten moet daarom makkelijk zijn: om te bereiden én mee te nemen. Zo voorkomt ze energiedips tijdens haar dienst en blijft ze scherp om haar werk goed te kunnen doen.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x koken uit de voorraadkast.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!

Misschien vind je dit ook leuk: