Eet je fit met Nien

Voorraadtip #5 Huisgemaakte aardbeienijsjes

Heb jij je eerste ijsje van het jaar al gehad? Een Italiaans schepijsje op z’n tijd is natuurlijk lekker, maar wist je dat je ijsjes ook heel makkelijk zelf kunt maken? Ideaal om het vergeten diepvriesfruit of die bruine bananen op de fruitschaal op te maken. Lekker én verantwoord als tussendoortje op je vrije dag of als toetje na een dag hard werken.

Als je kinderen hebt, is dit een superleuke activiteit om samen te doen op je vrije dag. Maak de ijsjes ’s ochtends, dan kunnen jullie ’s middags smullen van een zelfgemaakte ijsco.

Tip: je kunt de ijsjes natuurlijk ook met vers fruit maken. Voor aardbeien en frambozen is het nu het seizoen.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 6 ijsjes:

  • 150 gram aardbeien, frambozen of banaan
  • 100 gram kwark
  • 100 gram room
  • 100 gram chocolade
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 theelepel citroensap
  • 25 gram honing, agavesiroop of maple syrup
  • Optioneel (maar wel lekker): koekjes uit de voorraadkast om te verkruimelen
  • IJslollyvormpjes en stokjes

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + 6 uur opstijven in de vriezer

  1. Was de aardbeien en snijd ze doormidden.
  2. Doe ze in de blender (of in een kom waarin je ze kunt pureren met de staafmixer), voeg er de honing of siroop, het citroensap en de room aan toe en pureer tot een glad mengsel.
  3. Schenk het mengsel in de ijsvormpjes, steek de stokjes erin en zet het voor minimaal 6 uur in de vriezer om op te stijven.
  4. Zijn de 6 uur bijna voorbij? Smelt dan de chocolade au bain-marie en verkruimel de koekjes.
  5. Haal de ijsjes uit de vriezer, steek ze in de chocolade en strooi de koekkruimels er overheen.
  6. Eet de ijsjes meteen op of leg ze terug in de vriezer voor een later moment.

Tip: met de smaak van de ijsjes kun je eindeloos variëren. Ook meloen is heel lekker!

Ontdek meer gerechten uit de voorraadkast

Gecombineerd met groenten en fruit van het seizoen: lekker budgetproof!

Lees meer

Over Nienke

Als midden complexe ambulanceverpleegkundige is Nienke vaak onderweg. Gezond eten moet daarom makkelijk zijn: om te bereiden én mee te nemen. Zo voorkomt ze energiedips tijdens haar dienst en blijft ze scherp om haar werk goed te kunnen doen.

Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien deelt Nienke op online platform Goed Bezig haar favoriete gerechten. Met dit keer: 5x koken uit de voorraadkast.

Heb je een gerecht van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen!