explainer

Zo werk je aan een veilige werkplek

Drie op de vier zorgmedewerkers krijgt weleens te maken met agressie. Dat heeft veel gevolgen voor jouw gevoel van veiligheid en het plezier in je werk. Wat kun je zelf doen? 

 

1. Volg de regels

Veiligheid staat of valt met ons gedrag. Houd je aan de veiligheidsregels en protocollen die gelden voor jouw werkplek. Houdt iemand zich er niet aan? Spreek hem of haar aan. Accepteer het ook wanneer collega’s dat bij jou doen. Zo zorg je samen voor een professionele werkomgeving.

2. Ken je strategie

In onveilige situaties treden drie overlevingsmechanismen op. Je vecht, vlucht of bevriest. Ontwijk je de confrontatie of situatie meestal, weet je totaal niet wat je moet doen of ga je er met gestrekt been in? Door jouw schrikreactie te herkennen én erkennen sta je niet telkens voor een verrassing. Ontdek hoe je ermee omgaat, zo heb je meer controle in een onveilige situatie.

3. Veilig huisbezoek

Ambulante zorg- en welzijnsmedewerkers worden tijdens huisbezoeken regelmatig geconfronteerd met agressie of geweld. Breng vooraf de mogelijke risico’s in kaart en neem bij twijfel een collega mee. Laat weten waar je bent en houd je mobiel bij de hand. Loop niet voor de cliënt en neem dicht bij de uitgang plaats. Voelt het onveilig? Ga weg en maak een nieuwe afspraak.

4. Praat met elkaar

Voel je je niet fijn bij die opmerkingen van een collega? Geef aan wat je raakt of dwarszit. Gedrag is vaak onbewust en onbedoeld. Praat met elkaar. Ervaar je toch een onveilige situatie? Meld het bij een leidinggevende. Dit voorkomt dat zaken uit de hand lopen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met een vertrouwenspersoon of arbodeskundige.

5. Blijf rustig

Een gesprek of situatie slaat soms zomaar om in een conflict of confrontatie. Neem deze basisregels goed in je op:
- Blijf rustig en haal diep adem
- Houd afstand
- Spreek overtuigend en duidelijk
- Benoem ongewenst gedrag en ga niet in discussie

Grip op je agenda: 5 tips

Met een onregelmatig werkschema, een sociaal leven en misschien ook nog een gezin is het key om je agenda te bewaken. Maar hoe zorg je ervoor dat je dingen plant die voor jou écht belangrijk zijn?

Lees meer