pensioenpraat

Nu ik nog geen kinderen heb, wil ik extra sparen voor mijn pensioen. Kan dat?

Je bent jong, hebt (nog) geen kinderen en wilt het geld dat je overhoudt gebruiken om alvast extra te sparen voor je pensioen. Mooi meegenomen! Maar kan dat zomaar? Andrew van de PFZW-klantenservice vertelt hoe het zit.

'Ik val maar meteen met de deur in huis: bij PFZW is het niet mogelijk om naast je normale pensioenregeling extra pensioen op te bouwen. Maar er zijn natuurlijk wel andere manieren om alvast een extraatje opzij te zetten voor je pensioen.'

Optie 1: sparen

Je kunt sparen op een eigen spaarrekening. Dat is makkelijk en het risico dat je geld verliest, is heel klein. Alleen door inflatie en bij een negatieve rente kan je geld minder waard worden. Daarnaast kun je altijd bij je geld als je het (onverwacht) nodig hebt. De keerzijde daarvan is dat je in de verleiding kunt komen om het voor andere dingen te gebruiken.

Optie 2: beleggen

Je kunt je geld ook beleggen. Dan wordt het vaak meer waard dan wanneer het op een spaarrekening staat. Het brengt wel risico’s met zich mee. Je opbrengst kan minder hoog zijn dan je had verwacht en je kunt zelfs minder geld terugkrijgen dan je hebt ingelegd.

 

Optie 3: minder uitgeven

In plaats van extra pensioen opbouwen, kun je ook proberen je vaste lasten te verlagen. Bijvoorbeeld door je hypotheek (sneller) af te lossen. Dan zijn je maandlasten lager als je met pensioen bent. Of door te investeren in het verduurzamen van je huis. Bijvoorbeeld door het beter te isoleren of zonnepanelen te plaatsen, zodat je minder geld kwijt bent aan je energierekening.

Optie 4: sparen met belastingvoordeel

Als je investeert in je pensioen, word je beloond met belastingvoordeel. Je hoeft namelijk geen inkomstenbelasting te betalen over de premie die jij en je werkgever inleggen. Pas als je met pensioen gaat, moet je afrekenen. Maar voor veel mensen geldt dan een lager belastingtarief, waardoor ze onder de streep minder betalen. Door dat voordeel mag je niet onbeperkt inleggen. Het bedrag dat je maximaal kunt inleggen, heet je jaarruimte. Als je weinig pensioen opbouwt, kan het interessant zijn om je jaarruimte te benutten en zelf extra geld in te leggen – ergens anders dan bij je pensioenfonds. Dat levert je belastingvoordeel op. Én je zorgt daarmee voor een goed pensioen voor later.