tips

5x duurzaamheid in de zorg

Om de sector zorg en welzijn iets groener te maken, moeten we samenwerken. Want samen maken we het verschil. Maar hoe werkt dat in de praktijk? We zetten een paar inspirerende voorbeelden van duurzaamheid in de zorg op een rij.

Samen leren in de keuken

Koken is leuk en leerzaam. Daarom staan cliënten bij GGZ Westelijk Noord-Brabant of Oost-Brabant zelf of met begeleiding in de keuken. Het stimuleert ze om zelfstandiger te zijn en het zorgt voor meer gezelligheid aan tafel. Maar dat zijn niet de enige voordelen van koken op de afdeling. Cliënten leren ook meer over duurzaamheid, voedselverspilling en gezond eten . Ze eten minder suiker en zout en juist meer groente en fruit.

Handen aan het werk in moestuin

Groener = gezonder

Duurzaam zijn doe je samen. Op de locaties van Aveleijn in Twente, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, weten ze daar alles van. In samenwerking met Staatsbosbeheer werken medewerkers én cliënten aan een gezonde, groene leefomgeving. Ze onderhouden een moestuin en gebruiken de verse oogst in de keuken. En koken doen ze steeds vaker vegetarisch. Ook gaan cliënten voedselverspilling tegen door producten die bijna over datum zijn met elkaar te ruilen. Zo verdwijnt er minder eten in de prullenbak.

Green Deal: duurzaamheid in de zorg

Je hebt misschien weleens gehoord van de Green Deal. Dit is een afspraak tussen de overheid en organisaties om Nederland duurzamer te maken. Om dat voor elkaar te krijgen, maken ze samen plannen. Ook de sector zorg en welzijn kan duurzamer. Bijvoorbeeld door CO₂-uitstoot en de productie van afval te verminderen. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Lees voor ideeën over de groene initiatieven in dit artikel.

34.000 jassen minder

Ziekenhuizen gooien elke dag een hoop materiaal weg. Denk aan de beschermende jassen voor artsen die al na één keer dragen in de prullenbak belanden. Zonde! De kinderafdeling van het Franciscus Gasthuis in Rotterdam is daarom overgestapt op wasbare isolatiejassen. Daarmee besparen ze ruim 34.000 wegwerpjassen per jaar, alleen al op de kinderafdeling. Het ziekenhuis wil later ook herbruikbare jassen op andere afdelingen.

Medicijnen in kast apotheek

Minder afval, minder kosten

Ook het HagaZiekenhuis in Den Haag en Zoetermeer zet stappen in de groene richting. In de operatiekamer bijvoorbeeld. Bij anesthesie (verdoving voor een operatie) gebruiken zorgmedewerkers per patiënt zeventien materialen minder dan vroeger. En met een nieuwe manier van werken kunnen ze medicijnrestjes van de ene patiënt gebruiken voor een andere patiënt. Een ander groen voorbeeld: elke week bespaart het ziekenhuis vijftig ‘prikbakjes’. In deze bakjes zit alles wat nodig is voor het inbrengen van een infuus. Dit materiaal zit nu in één grote centrale bak. 

Groene kerken

De kerk is een plek van samenkomen en verbinden. En daarom ook de ideale plaats om na te denken over duurzaamheid, vinden ze bij GroeneKerken. Deze organisatie helpt kerken, onderdeel van de sector zorg en welzijn, om duurzamer te worden. Op de website staan handige tips om het kerkgebouw beter te isoleren of het parkeren te vergroenen. Bijvoorbeeld door kerkgangers te stimuleren om samen te reizen of door laadpalen te plaatsen.