Tips

5 tips voor een rustigere agenda

Met een onregelmatig werkschema, een sociaal leven en misschien ook nog een gezin, is het belangrijk om je agenda te bewaken. Hoe zorg je ervoor dat je dingen plant die voor jou belangrijk zijn én dat je tijd overhoudt om te niksen? Met deze tips breng je meer rust in je agenda.

Tip 1. Ontdek wanneer je het meest aankunt

Ben jij op je best wanneer je net uit bed komt of kom jij pas later op de dag op stoom? Pas je agenda aan aan de momenten dat je het meeste aankunt. Houd daarbij ook rekening met eventuele onregelmatige diensten. Die bankzaken waar je je hoofd bij moet houden, doe je liever niet wanneer je ’s avonds thuiskomt na een lange dienst. Waarschijnlijk gaat het beter én sneller op je vrije ochtend.

Tip 2. Stop met uitstellen

Je schuift taken waar je tegenop ziet voor je uit, maar ze blijven terugkomen. Vaak op momenten dat ze nog minder goed uitkomen. Het gevolg: je agenda raakt voller en voller en jij gestrester. Pak daarom je uitstelgedrag aan. Hoe? Maak een haalbare planning, doe de minst leuke taak als eerste en voorkom afleiding door je telefoon uit te zetten.  

Tip 3. Laat technologie voor je werken

Met moderne technologie kun je van alles (laten) doen zonder veel tijd kwijt te zijn. Verbeter zo veel je kunt. Zet herhaalafspraken als terugkerende afspraak in je agenda, gebruik automatische incasso’s en spaar automatisch. Ook op het werk kan technologie tijd besparen. Innovaties, zoals een zorgrobot of kunstmatige intelligentie (AI) , maken je werk makkelijker. Zo houd je meer tijd over voor belangrijke taken. Dat kan de werkdruk bij zorgverleners verlagen.

Niksen is belangrijk en zo leer jij het!

In ons drukke leven zorgen we vaak voor anderen, maar vergeten we onszelf. Door te ‘niksen’ word je creatiever, ontspannen en blijf je gezond. Leer ook niksen!

Lees meer

Tip 4. Stel prioriteiten

Staat je agenda te vol? Waarschijnlijk staan er afspraken in waarvan je dénkt dat ze heel belangrijk zijn, maar die vooral veel tijd en aandacht vragen. Dan is het tijd om keuzes te maken. Plan eerst de belangrijkste taken en afspraken, bijvoorbeeld die goed zijn voor je gezondheid, familie en vrienden. Voelen sommige afspraken te veel als een verplichting? Plan deze afspraken alleen als je zeker weet dat je daar nog genoeg puf voor hebt. ‘Moet’ je op je enige vrije avond naar de verjaardag van een verre kennis? Als je behoefte hebt aan rust, mag je best vriendelijk bedanken. 

Tip 5. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling

Om te bepalen welke afspraken belangrijk genoeg zijn, moet je ontdekken waarom je doet wat je doet. Ben je bang om er niet meer bij te horen? Of lui gevonden te worden? Wanneer je die angst loslaat, dan ruimt dat op. In je agenda én in je hoofd. Wees wat vaker assertief. Met andere woorden: kom beter voor jezelf op. Zeg je ‘ja’ tegen een extra dienst om je leidinggevende een plezier te doen, maar ben je eigenlijk uitgeput? Dan is het beter om je grenzen aan te geven en voor jezelf te kiezen. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling helpt je op het werk én daarbuiten.