Tips

6 tips voor een sociaal leven naast onregelmatig werk

Onregelmatig werk maakt het lastiger om met vrienden en familie af te spreken. Dit kan soms eenzaam voelen. Hoe zorg je ervoor dat je naast je werk nog tijd en energie hebt voor een sociaal leven?

Tip 1. Houd contact eenvoudig

Met wisselende werkdagen en -tijden is iedere week afspreken met vrienden of familie misschien niet haalbaar. Soms mis je iets leuks, zoals een verjaardag. Maar contact houden kan altijd. Als je helemaal niemand spreekt, dan kan je je eenzaam voelen. Een bericht via WhatsApp is gelukkig zo gestuurd. Of pak de telefoon als je ’s avonds op de bank zit: misschien ontdekken jullie dat jullie zaterdagmiddag allebei vrij zijn. Woont een vriend of familielid verder weg? Videobellen is een makkelijke optie. Je kunt ondertussen iets doen, zoals koken of de was opvouwen.

Tip 2. Bespaar (scherm)tijd

Door tijd te besparen op taken die je minder leuk vindt, houd je meer tijd over voor sociale contacten. Kook bijvoorbeeld meerdere maaltijden in één keer . Bewaar ze in porties in de koelkast of vriezer. Zo eet je na het werk een gezonde maaltijd, zonder in de keuken te staan. Je telefoon kan ook veel tijd opslokken. Volgens onderzoek besteden we gemiddeld bijna twee uur per dag aan social media. Als je elke dag een half uurtje minder op je telefoon zou kijken, dan bespaar je tijd voor andere dingen.

Tip 3. Doe meer voor jezelf

Vind je het leuk om af te spreken met familie en vrienden, maar wil je op een vrije dag ook nog tijd overhouden voor jezelf? Een sociale afspraak hoeft niet per se een hele dag in beslag te nemen. Een snelle lunch of koffiedrinken in het café op de hoek is net zo gezellig. En vergeet niet: tijd voor jezelf is nét zo belangrijk. Tijd om iets te doen waar je blij van wordt. Door goed voor jezelf te zorgen, heb je meer energie voor sociale activiteiten. 

Tip 4. Plan vooruit

Spontaan afspreken is lastig als je werkrooster elke week anders is. Daarom is het belangrijk om afspraken vooruit te plannen. Check je rooster en deel dit op tijd met vrienden. Hebben jullie op dezelfde dag een gaatje vrij? Zet de afspraak dan meteen in je agenda . Zo heb je meteen iets leuks om naar uit te kijken. Dit geldt ook voor tijd met je partner. Als jullie op verschillende momenten werken en slapen, zien jullie elkaar weinig. Het is daarom belangrijk om jullie agenda’s goed op elkaar af te stemmen. Of deel een digitale agenda met de apps TimeTree of Klender. Zo voorkomen jullie dat je elkaar steeds misloopt.

Tip 5. Zoek een hobby samen

Waarom zou je alleen gaan wandelen, muziek maken of haken als je het ook samen kunt doen? Trommel een vriend of collega met dezelfde hobby op. Zo maak je tijd voor je hobby én voor sociaal contact. Dit kan trouwens ook als je geen vrienden met dezelfde hobby’s hebt. Sluit je aan bij een boekenclub, een hardloopgroep of een dansvereniging. Dan is er altijd wel iemand in de buurt als jij vrij bent. 

Tip 6. Neem bewust tijd voor elkaar

Wil je meer tijd besteden aan je vrienden, familie of partner? Probeer als je samen bent dan ook echt tijd voor elkaar te maken. Voor je het weet ben je afgeleid door de tv of je telefoon. Samen zijn is niet hetzelfde als bewust tijd voor elkaar nemen. Het ontwikkelen van kleine routines kan daarbij helpen. Bespreek samen hoe jullie dag was, vraag hoe het met de ander gaat of geef een spontane knuffel.