Tips

4 inzichten over eenzaamheid op het werk

Veel mensen voelen zich soms eenzaam op de werkvloer, zelfs met collega’s om zich heen. Hoe komt dat? En wat kunnen we er samen tegen doen? Hier zijn 4 inzichten over eenzaamheid op het werk.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid betekent dat je je niet verbonden voelt met de mensen of de wereld om je heen. Dat betekent niet altijd dat je alleen bent. Ook met vrienden of collega’s om je heen kun je eenzaam zijn. Je mist dan een fijne, emotionele band met anderen. Eenzaamheid komt regelmatig voor, ook op het werk. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders zich eenzaam voelt. Dit geldt ook voor veel mensen die werken. Door veranderingen in zorg en welzijn, zoals personeelstekort en flexibele roosters, komt eenzaamheid ook in onze sector steeds vaker voor.

1. Vaker alleen werken in de zorg

Steeds meer zorgverleners werken alleen of in flexibele diensten. Dat vergroot de kans op eenzaamheid. Als je in de thuiszorg werkt, dan heb je te maken met cliënten maar weinig contact met collega’s. Dat geldt ook voor thuiswerkers. Terwijl de ene collega geniet van de rust, mist de ander juist sociaal contact. Digitaal contact helpt, maar voelt toch anders dan een écht gesprek bij de koffieautomaat. Je voelt je minder verbonden met het team. Als je flexibel werkt, dan ziet je agenda én dus het contact met anderen er elke week anders uit. Het kan helpen om je gevoel te delen met je leidinggevende. Misschien kunnen jullie samen een teamuitje, workshop of gezamenlijke lunch organiseren.

2. Meer eenzaamheid door hoge werkdruk

Hoge werkdruk in de zorg kan leiden tot eenzaamheid. Dit heeft verschillende oorzaken. Door personeelstekort werken steeds meer zorg- en welzijnsmedewerkers alleen. Dat maakt het werk niet alleen zwaarder, maar ook eenzamer. Bovendien blijft er door de hoge werkdruk soms weinig tijd over voor een praatje of pauze met een collega of cliënt. Dat vergroot de kans op eenzaamheid op het werk. De komende jaren zal de werkdruk, en dus de eenzaamheid, onder zorgverleners waarschijnlijk toenemen. Er is meer vraag naar zorg, maar het aanbod wordt minder. Technologie kan helpen om de werkdruk te verlagen. Zo houd je meer tijd over voor belangrijkere taken en contact.

3. Eenzaam gevoel vermindert werkgeluk

Eenzaamheid kan na een tijdje zorgen voor klachten, zoals somberheid, een laag zelfbeeld en een slechte nachtrust. Je gaat met minder plezier naar je werk . Dit leidt tot een lagere productiviteit (je kunt minder werk aan), minder motivatie en minder betrokkenheid bij de organisatie waar je werkt. Als je eenzaam bent, meld je je sneller ziek. Alles bij elkaar kan dat leiden tot een burn-out of depressie. Er zijn verschillende manieren om eenzaamheid op het werk aan te pakken. Bij sommige organisaties krijgen zorgmedewerkers een buddy aangewezen. Die buddy beantwoordt je vragen, luistert naar je en helpt je om je sneller thuis te voelen in het team. Als je lekker in je vel zit, werk je gezonder, gemotiveerder en met plezier tot aan je pensioen.

4. Meer aandacht voor eenzaamheid op het werk

Eenzaamheid is nog te vaak een taboe, terwijl veel Nederlanders zich weleens eenzaam voelen. Ben je eenzaam op het werk? Probeer het te bespreken met een collega, leidinggevende of vertrouwenspersoon. Misschien is het met een kleine aanpassing toch mogelijk om vaker met collega’s of minder flexibel te werken. Of spreek met een collega af elkaar wekelijks te bellen om de week door te spreken. Merk je dat een collega zich vaker terugtrekt of ziek meldt? Ga het gesprek aan. Vraag bijvoorbeeld of iemand met plezier naar het werk gaat en hoe het contact met collega’s is. Reageer begripvol en zonder oordeel.