tips

Duurzame inzetbaarheid: 5x werkplezier tot aan je pensioen

Gezond, gemotiveerd en met meer plezier werken tot aan je pensioen. Dat
wil iedereen. Het verhoogt je werkgeluk, verbetert je (mentale)
gezondheid en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Dat noemen we
duurzame inzetbaarheid. Met deze vijf tips zet jij ook een stap in de goede
weg.

Tip 1. Werk aan je mentale fitheid

Als je lekker in je vel zit, ben je energieker, gemotiveerder en productiever. Met andere woorden: je hebt meer plezier in je werk én leven. Hoe je dat aanpakt? Probeer wat vaker 'nee' te zeggen, werk aan je zelfvertrouwen en leer omgaan met je emoties. Ook deze tips helpen bij het boosten van je mentale gezondheid.

Tip 2. Maak werkdruk bespreekbaar

Een hoge werkdruk is uitdagend. Hoe je met die druk omgaat, maakt al een groot verschil in je duurzame inzetbaarheid. Het maakt je agenda niet meteen leger, maar het werk wel leuker. Wat zorg- en welzijnscollega’s doen om plezier in hun werk te houden? Sporten, mediteren en van de natuur genieten, vertellen ze in dit artikel. Ook belangrijk: bespreek leuke en minder leuke ervaringen met je collega’s en leidinggevende.

Tip 3. Help mee aan een fijne sfeer

Het is belangrijk om je op je gemak te voelen op de werkvloer. Dat geldt ook voor je collega’s. Probeer er samen een veilige plek van te maken. Let op je gedrag en dat van anderen. In een fijne werkomgeving is geen ruimte voor discriminatie en agressie. Wat doe je als er toch nare opmerkingen gemaakt worden, bijvoorbeeld over huidskleur? Onderzoeker en adviseur Diversiteit & Inclusie Hanan Nhass geeft een paar praktische tips.

Lees meer: Zo werk je aan een veilige werkplek

oudere man in rolstoel met verpleegkundige_vrouw_diversiteit

Tip 4. Bespreek je doelen en wensen

Je dromen en behoeften veranderen door de jaren heen. Misschien wil je minder werken of heb je zin in een nieuwe uitdaging. Door mee te bewegen met je wensen, past je werk beter bij je levensfase. Je haalt dan meer energie uit je werk. Bespreek de veranderingen met je leidinggevende en bedenk realistische doelen, passend bij jou.

Tip 5. Blijf leren

Je leert een leven lang. Het is interessant en nuttig om iets nieuws te leren. In je huidige functie én als je van baan wisselt. Relevant zijn en blijven vergroot je duurzame inzetbaarheid. Je hebt daardoor meer kansen op de arbeidsmarkt. Nu en later. Wil je bijleren of je laten omscholen? Misschien kom je in aanmerking voor het Levenlanglerenkrediet van DUO of heb je nog ruimte in je persoonlijk ontwikkelbudget.