interview

'Ik zie het als mijn plicht om mijn stem in te zetten voor een betere maatschappij'

Hij maakte een oorlog mee en trad op als vredesonderhandelaar. Na zijn doorbraak als zanger gebruikt Kenneth Bron, beter bekend als Kenny B, nu zijn stem én podium om mensen met elkaar te verbinden. "Ik krijg er energie van om andere mensen blij te maken."

Zorgen voor elkaar, hoe belangrijk is dat voor jou?

"Ik houd ervan om anderen te helpen. Mijn vader woont in Suriname, maar ik doe er alles aan om het hem zo aangenaam mogelijk te maken. Het geeft me energie om te zien dat hij daar blij van wordt. Ik bezoek ook regelmatig ziekenhuizen en ben ambassadeur van de Voedselbank in Tilburg. Zo wil ik mijn bewondering uitspreken voor het werk dat deze mensen doen en hen een hart onder de riem steken. Je hebt een speciaal karakter nodig om in de zorg te werken. Ik weet niet of dat voor mij is weggelegd."

Over Kenneth

Kenneth Bron

Kenneth Bron (58) is geboren in Paramaribo en woont in Tilburg.

Als Kenny B brak hij in 2015 in Nederland door met de hit Parijs. In Suriname is hij al langer bekend, en wist hij al meer dan tien nummer 1-hits op zijn naam te schrijven.

Voordat hij als artiest door het leven ging, diende Kenneth in het Surinaamse leger en trad hij op als vredesonderhandelaar. Kenneth heeft twee zoons en een dochter. Hij spaart zelf voor zijn pensioen.

Je zingt regelmatig over maatschappelijke problemen. Waarom is dat?

"Een aantal mensen is in de positie anderen te inspireren. Bijvoorbeeld leraren en politici, maar ook zangers. Ik zie het als mijn plicht om mijn stem in te zetten voor een betere maatschappij. Zelf heb ik vroeger veel te maken gehad met onrecht en discriminatie. Dat gun ik niemand. Ik wil mijn eigen ervaringen inzetten om een rolmodel te zijn voor anderen."

Hoe kijk je zelf naar de maatschappij?

"Het gaat tegenwoordig zo vaak over haat. Liefde is niet trendy meer. Als voorbeeld neem ik de politiek. Zij vertegenwoordigen alle mensen in ons land, maar staan lijnrecht tegenover elkaar in het parlement. Ik denk dat het goed zou zijn als ze meer liefde uitstralen en laten zien dat ze elkaar – ondanks hun verschillende standpunten – wel respecteren. Mijn mening is dat het geen zin heeft om met elkaar te vechten, we moeten ons juist verbinden."

Wat hoop je met jouw muziek te bereiken?

"Ik vind het belangrijk dat mensen leren om beter met elkaar om te gaan. Mensen hebben zo snel hun oordeel over anderen klaar. Terwijl ze helemaal niet weten wat er écht speelt. Racisme komt altijd ergens vandaan, vaak uit onwetendheid. Door begrip te creëren voor elkaars standpunten, hoop ik dat mensen liever voor elkaar worden. Praat met elkaar, oordeel niet zo snel en probeer je eens te verplaatsen in een ander."

Met je muziek draag je bij aan een betere wereld. Hoe doen mensen in de zorg dat volgens jou?

"Ik krijg zelf veel applaus voor wat ik doe. Maar mensen in de zorg doen hun werk niet voor de likes of om bakken met geld te verdienen. Ze zetten hun eigen belang opzij, omdat ze hart hebben voor de mensen om zich heen. Ze willen het verschil maken in het leven van anderen. Daar heb ik heel veel bewondering voor."

Isa Hoes over goed voor jezelf zorgen

Hoe houd je alle ballen in de lucht? Dat vraag je je misschien wel eens af. BN'er Isa Hoes deelt haar tips en lessen met ons.

Lees meer