PFZW

Interview

"Maak van elke maaltijd een feestje": tips van foodjournalist Jet van Nieuwkerk voor meer balans

Foodjournalist Jet van Nieuwkerk (32) is sinds een jaar moeder van zoon Frenkie. Het moederschap doet haar goed, het brengt haar leven in balans. Daarvoor was ze vaak wispelturig. Jet: "Ik vind het een verademing om zo veel rust te voelen."

Hoe bevalt het moederschap je tot nu toe?

"In één woord: fantastisch. Het was altijd mijn droom om moeder te worden. Nu ik het ben, is het alles wat ik ervan had gehoopt. Ik vind het moederschap heel fijn."

Jet van Nieuwkerk

Meer over Jet

Jet van Nieuwkerk (32) is foodjournalist en presentatrice. In haar boeken deelt ze haar favoriete recepten en praktische tips om in balans te blijven. Voor 24Kitchen presenteert ze het dagelijkse kookprogramma ‘Wat eten we vandaag?’ Jet woont samen met haar vriend Ward en zoon Frenkie (1) in Amsterdam.

Vond je het lastig om je balans te vinden toen je moeder werd?

"Eigenlijk niet, dat ging heel natuurlijk. Ik heb nu één focus: zorgen voor mijn zoon. Al het andere komt op de tweede plek. Tot nu toe gaat die instelling me goed af, deels omdat ik met mezelf heb afgesproken om het eerste levensjaar van Frenkie niet fulltime te werken. Ik hoef dus nog niet echt te schipperen tussen werk en moederschap. Misschien dat dat later wel stress gaat geven. Maar tot nu toe ben ik meer in balans dan ooit."

Voor magazine Goed Bezig liep Jet een dag mee met dieetkok Elwin van ziekenhuis Gelderse Vallei: 'Jij maakt van elke maaltijd een feestje!'

Hoe was dat voordat je moeder werd?

"Ik was altijd zoekende. Daardoor was het vaak hollen of stilstaan. De ene periode werkte ik hard, bingde ik tot laat in de avond series en lieten we elke dag eten thuisbezorgen. Totdat het me te veel werd. Dan trapte ik op de rem. Ik pakte yoga op, ging gezond koken en liet mijn telefoon wat vaker liggen. Als ik dan weer rust in mijn hoofd had, viel ik weer in mijn oude patroon terug. Veel sprake van balans was er daardoor niet."

"Een koelkast vol verse en voedzame producten geeft me rust"

Wat deed je nog meer om in balans te komen als je gestrest was?

"Koken is voor mij bijna therapeutisch. Dat begint al bij het boodschappen doen: lekker rondstruinen op zoek naar verse groenten en smaakvolle ingrediënten om een maaltijd te maken. Een koelkast vol met verse en voedzame producten geeft mij rust. Daarna alles snijden, bij elkaar brengen en samensmelten tot een overheerlijk gerecht. En dan samen met mijn vriend lekker lang tafelen."

5x gevarieerde lunchgerechten

Wil je wel wat meer variatie in je lunch, maar weet je niet zo goed hoe je dat moet doen? Verpleegkundig én foodie Nienke geeft je vijf tips voor lunchgerechten die je makkelijk een dag van tevoren kunt maken én mee kunt nemen naar je werk.

Lees meer

Is er een go-to recept dat je gebruikt als je uit balans bent?

"Vaak kies ik voor een curry, omdat je daar veel groente in kwijt kunt. Verder heb ik geen specifiek recept, maar wel een aanpak die ik altijd hanteer: probeer van je eten een feestje te maken. Eet niet zomaar een boterham, maar maak er wat extra’s van met een ei, tomaat en hummus bijvoorbeeld. En eet aan een mooi gedekte tafel. Ik houd ervan om een leuk servies te gebruiken, kaarsen aan te steken en servetten neer te leggen. Zo creëer je een ritueel dat helpt om goed voor jezelf te zorgen."

Jet kreeg een kijkje in de keuken van ziekenhuis Gelderse Vallei: 'Mijn mening over ziekenhuiseten is helemaal veranderd!'

Heb je nog een tip voor anderen om in balans te komen?

"Het helpt enorm om over je gevoel te praten. Simpelweg benoemen dat het niet lekker met je gaat, geeft vaak al zoveel opluchting. Ik heb zelf een club van zes vriendinnen met wie ik alles bespreek. Als ik bij hen ben, heb ik echt het gevoel: dit is waar ik moet zijn. Bovendien geeft gezellig kletsen met vriendinnen ook een goede afleiding. Daardoor kom je los van je werk en zie je de dingen wat beter in perspectief."

Jet van Nieuwkerk loopt mee in de keuken van ziekenhuis Gelderse Vallei

Lees meer in het magazine

In magazine Goed Bezig #3 van 2021 loopt Jet een dag mee met dieetkok Elwin van Dokkum van ziekenhuis Gelderse Vallei. Jet: "Elwin heeft mijn mening over ziekenhuiseten helemaal veranderd!" Lees de hele reportage in het magazine. Als deelnemer van PFZW ontvang je deze editie vanzelf in november 2021.

Misschien vind je dit ook leuk: