eet je fit met nien
Maaltijdtip #1: Quinoa bowl met geroosterde groenten
Kleurrijk, vullend én voedzaam. Deze bowl met quinoa en geroosterde groenten zit bomvol gezonde voedingsstoffen waarmee je vol energie aan jouw avonddienst kunt beginnen. Makkelijk van tevoren te maken en mee te nemen. Op je werk hoef je het alleen nog maar even op te warmen, al kun je deze bowl ook prima koud eten.
Hoe meer kleur op je bord (of in je bakje), hoe beter. Iedere kleur groente of fruit heeft namelijk weer zijn eigen voedingsstoffen. Met deze bowl zit dat wel goed.
Boodschappenlijstje
Dit heb je nodig voor twee porties:
- 75 gram ongekookte quinoa
- 80 gram doperwten
- 150 gram wortel
- 4 champignons
- ½ avocado
- 25 gram rozijnen
- 40 gram gemengde noten
- 300 milliliter groentebouillon
- Een paar blaadjes verse peterselie
- 40 gram granaatappelpitjes en/of twee aardbeien
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel ahornsiroop
- ½ eetlepel olijfolie of zonnebloemolie
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel paprikapoeder
- Snufje zout
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 20 minuten kook- en oventijd
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hier rooster je zo meteen de noten en groenten op.
- Zet een (steel)pannetje op het vuur en voeg een halve eetlepel olie, de suiker, ahornsiroop, een snufje zout, het paprikapoeder en de noten toe. Roer een paar minuten goed door, zodat alle noten bedekt zijn met het mengsel.
- Verspreid de noten daarna over de bakplaat en rooster ze tien minuten in de oven.
- Spoel ondertussen de quinoa af onder de kraan en doe het daarna samen met de doperwten, de groentebouillon, rozijnen en de kurkuma in een pannetje. Breng dit mengsel aan de kook en laat het 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Haal de geroosterde noten na tien minuten uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden.
- Schil de wortels en snijd ze in plakjes, maak de champignons schoon en snijd ook deze in plakjes.
- Meng de groenten met een halve eetlepel olie in een kom en verdeel ze daarna over de bakplaat met bakpapier. Rooster ze tien minuten op 180 graden in de oven.
- Hak ondertussen de peterselie fijn en snijd, als je ook aardbeien toevoegt, de aardbeien in plakjes. Als je het gerecht direct opeet, kun je ook de avocado ontpitten en in plakjes snijden. Prep je deze maaltijd voor een later moment? Dan kun je de avocado beter heel laten, anders wordt hij bruin.
- Giet de quinoa af als er nog overtollig water in de pan zit. Serveer de quinoa in een kom of op een bord als je gelijk gaat eten, samen met de geroosterde groenten, avocado, gekruide noten, granaatappelpitjes, aardbei en de peterselie. Besprenkel tot slot met een beetje citroensap.
Maak je dit gerecht om later op de dag of de volgende dag mee te nemen naar je werk? Doe de quinoa, geroosterde groenten en gekruide noten dan samen in een bakje dat je kunt afsluiten. De granaatappelpitjes of stukjes aardbei, de avocado, peterselie en het citroensap kun je beter apart bewaren, zodat ze niet bruin of zacht worden.
Tip: maak in één keer twee porties. Koud is deze bowl ook lekker, en zo heb je ook alvast iets voor de lunch van morgen of overmorgen.
Ontdek ook de andere makkelijke maaltijden van Nienke
Ontbijt en lunch meenemen zijn we vaak wel gewend, maar avondeten lijkt soms een hoop gedoe. Toch hoeft ook dat niet moeilijk te zijn. Nienke geeft je 5 tips.
Lees meerOver Nienke
De ene dag eindigt haar werkdag ’s ochtends vroeg, de andere keer begint haar dienst pas halverwege de middag. Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance weet Nienke als geen ander hoe flexibel je als zorgmedewerker moet zijn. Ook met je maaltijden. Maar dat betekent niet dat je niet lekker én gezond kunt eten.
Voeding is, naast werken in de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien op online platform Goed Bezig deelt Nienke haar favoriete gerechten.