PFZW

Eet je fit met Nien

Maaltijdtip #2: Ovenschotel met spinazie, champignons, aardappelpuree en spekjes

Altijd fijn: een maaltijd die je van tevoren kunt maken en op je werk alleen nog maar hoeft op te warmen. Deze ovenschotel heeft alles wat je nodig hebt: een verzadigd gevoel door de aardappels, spinazie en champignons voor je portie groenten en een zoutje van de spekjes.

Vaak haal je uit een ovenschotel meerdere porties. En dat is handig als je een keer geen zin of tijd hebt om te koken: dan maak je gewoon een extra portie voor de volgende dag of haal je een bakje uit de vriezer!

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor twee porties:

  • 250 gram kruimige aardappelen
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 400 gram verse spinazie
  • 100 gram magere kalkoenspekreepjes (of vegetarische reepjes)
  • 50 milliliter melk
  • 1 sjalot
  • 5 theelepels (verse) peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 milliliter kippenbouillon
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 15 gram boter
  • Snufje zout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 45 minuten + 15 minuten oventijd

    1. Breng een pan water met een beetje zout voor de aardappelen aan de kook en verwarm de oven alvast voor op 200 graden
    2. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in twintig minuten gaar
    3. Pel en snipper de sjalot en snijd de kastanjechampignons in plakjes
    4. Snijd ook de verse peterselie fijn, pel en pers de knoflook en was de spinazie
    5. Giet de gekookte aardappelen af, voeg de melk toe en stamp het geheel tot puree
    6. Verhit de olijfolie in een pan, fruit daarin de knoflook met de spinazie totdat het is geslonken en schep de spinazie met knoflook daarna in een ovenschaal
    7. Bak in een droge koekenpan de vegetarische of spekreepjes krokant. Voeg daarna ook de sjalot en champignons toe en bak deze een paar minuten mee
    8. Blus het mengsel af met de kippenbouillon en laat zachtjes pruttelen totdat het vocht verdampt is
    9. Voeg de verse peterselie toe en verdeel het mengsel daarna over de spinazie in de ovenschaal
    10. Strooi het paneermeel over het mengsel in de ovenschaal en verdeel ook de boter er in kleine blokjes over
    11. Zet de ovenschaal een kwartier in de voorverwarmde oven of totdat de bovenkant mooi goudbruin is geworden

Tip: als je een airfryer hebt, kun je de ovenschotel ook in de airfryer maken. De bereiding is hetzelfde, alleen bak je de ovenschotel in de airfryer 12 minuten op 200 graden.

1 / 4

Over Nienke

De ene dag eindigt haar werkdag ’s ochtends vroeg, de andere keer begint haar dienst pas halverwege de middag. Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance weet Nienke als geen ander hoe flexibel je als zorgmedewerker moet zijn. Ook met je maaltijden. Maar dat betekent niet dat je niet lekker én gezond kunt eten.

Voeding is, naast werken in de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien op online platform Goed Bezig deelt Nienke zes keer per jaar haar favoriete gerechten.

Deel jouw maaltijd

Eet je fit met Nien

Heb je een recept van Nienke gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag @pfzwpensioen en @foodnien!

Misschien vind je dit ook leuk: