eet je fit met nien
Maaltijdtip #5: Zoete-aardappelburger met geitenkaas
Hmm … een burger! Echt comfort food en dankzij de zoete aardappel ook nog eens harstikke voedzaam. Kies ook eens voor een ander broodje dan je gewend bent, bijvoorbeeld spelt of een Italiaanse bol.
Je verwacht het misschien niet, maar ook deze burger kun je prima meenemen naar je werk. Doe de burger na het bakken in een afgesloten bakje en neem het broodje en de groenten apart mee. Eenmaal op je werk hoef je het broodje alleen nog maar te beleggen. Nienke bakt de burger in de airfryer, maar je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon in de pan maken. Eet smakelijk!
Boodschappenlijstje
Dit heb je nodig voor twee burgers:
- 200 gram zoete aardappel
- 70 gram kikkererwten (uit blik)
- 100 gram komkommer
- 40 gram zachte geitenkaas of andere kaas
- Een handje rucola
- 2 volkoren-, spelt- of andere bollen
- ½ ui
- Een handje verse basilicum
- 3 eetlepels paneermeel
- ½ eetlepel olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten + 45 minuten baktijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden (of gebruik de airfryer)
- Snijd de zoete aardappel over de lengte door en bak ze in 20 minuten af in de oven
- Pel en snipper de ui en verwijder na het bakken de schil van de zoete aardappel
- Meng de ui, zoete aardappel, kikkererwten, basilicum, peper, zout en paneermeel samen in de keukenmachine tot een plakkerig geheel
- Verdeel het mengsel in twee gelijke delen en druk ze plat tot twee burgers. Als het deeg te plakkerig is, kun je nog een beetje paneermeel toevoegen
- Bestrijk de burgers met een beetje olijfolie en leg ze 20 minuten terug in de oven (of de airfyer). Hoe dikker de burgers, hoe meer baktijd ze nodig hebben
- Snijd ondertussen de geitenkaas of andere kaas in plakjes, verdeel dit na een kwartier over de burgers en laat ze nog even bakken totdat de kaas gesmolten is
- Snijd de komkommer in plakjes en beleg de broodjes daarna met de zoete-aardappelburgers, de rucola en plakjes komkommer
Ontdek ook de andere makkelijke maaltijden van Nienke
Ontbijt en lunch meenemen zijn we vaak wel gewend, maar avondeten lijkt soms een hoop gedoe. Toch hoeft ook dat niet moeilijk te zijn. Nienke geeft je 5 tips.
Lees meerOver Nienke
De ene dag eindigt haar werkdag ’s ochtends vroeg, de andere keer begint haar dienst pas halverwege de middag. Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance weet Nienke als geen ander hoe flexibel je als zorgmedewerker moet zijn. Ook met je maaltijden. Maar dat betekent niet dat je niet lekker én gezond kunt eten.
Voeding is, naast werken in de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien op online platform Goed Bezig deelt Nienke haar favoriete gerechten.