tips

5 tips om te blijven leren op het werk

Blijven leren op het werk is leuk. Het zorgt voor meer motivatie, kennis en werkplezier. Zo blijf je langer en gelukkiger aan het werk. Of je nu bijna met pensioen gaat of net begint: jezelf ontwikkelen kan op een heel makkelijke manier. Wij geven vijf tips.

Tip 1. Zoek een methode die bij jou past

Er zijn genoeg studieboeken over zorg en welzijn. Maar wat nou als je niet zo’n lezer bent? Online is gelukkig ook van alles te vinden in beeld en geluid. Deze webinars worden bijvoorbeeld gegeven door experts en ervaringsdeskundigen die jou helpen fit te blijven. Of luister een podcast, zoals Vitale functies, waarin zorgmedewerkers vertellen over een werkervaring die zij nooit zullen vergeten. Lekker languit op de bank, tijdens een wandeling of op de fiets naar je werk. 

Tip 2. Samen leren op het werk

Samen is alles leuker. Willen meer collega’s iets leren over een bepaald onderwerp? Overleg met je leidinggevende of jullie een cursus kunnen doen of dat een expert kan langskomen op jullie werkplek voor een inspirerende workshop. Of schrijf je samen in voor een interessant congres over de sector zorg en welzijn. Zo’n uitje is niet alleen leerzaam, maar ook gezellig en goed voor het teamgevoel. Ook een mooie gelegenheid om er een gezamenlijke lunch of etentje aan vast te plakken.

Tip 3. Ga op zoek naar gelijkgestemden

Praat vaker met andere collega’s uit andere organisaties. Zo leer je hoe het er daar aan toegaat. En dat zorgt weer voor nieuwe inspiratie voor jouw manier van werken. Waar je die mensen vindt? Maak eens een rondje op Instagram, door te zoeken op # [en dan hier de sector waarin je werkt]. Het zal je verbazen hoeveel collega’s verhalen delen over hun werk! Op het platform Goed Bezig vind je nog meer inspirerende verhalen uit de sector zorg en welzijn. Zoals het verhaal van Anne, die naast haar werk in het ziekenhuis een opleiding tot hbo-verpleegkundige volgt.

Mensen met witte jas aan tafel in lokaal met docent

Tip 4. Denk out of the box

Jezelf ontwikkelen kan op veel verschillende manieren, ook buiten werktijd. Heb je weleens aan vrijwilligerswerk gedacht? Dat kan van alles zijn: trainer bij de sportclub, voorleesmaatje van kinderen met een taalachterstand of de hond van je oudere  buurvrouw uitlaten en daarna een praatje maken. Iets voor een ander doen geeft een goed gevoel. Je leert iets over een ander én ongemerkt ontwikkel je er sociale vaardigheden mee. En dat komt weer van pas op de werkvloer.

Tip 5. Schakel je werkgever in

Een opleiding volgen vergroot je werkplezier, motivatie en je kansen op de arbeidsmarkt. Daardoor kun je langer fit en gezond je werk doen. Veel werkgevers stimuleren het daarom als medewerkers verder willen leren. Ga met je leidinggevende in gesprek als je eraan denkt om een opleiding te volgen. Misschien kom je in aanmerking voor een subsidie of kan er worden geschoven in het werkrooster zodat je werk en studie beter kunt combineren.