tips

Geen burn-out, maar bore-out: zo krijg je weer plezier in je werk

Werken in zorg en welzijn is intensief. Maar wat als je je ondanks alle drukte toch verveelt? In een bore-out haal je weinig voldoening uit je werk. Zo herken je de signalen én ga je weer met plezier naar je werk. 

Verschil tussen burn-out en bore-out

Een bore-out is iets anders dan een burn-out. Bij een burn-out raak je uitgeput door stress, maar bij een bore-out komt dat door verveling. Dat hoeft niet te betekenen dat je weinig te doen hebt. Ook als je hard werkt, heb je kans op een bore-out. Je haalt dan lange tijd te weinig uitdaging of voldoening uit je werk. Dit kan gebeuren als je elke dag dezelfde taken hebt, je werk te makkelijk voor je is, of er geen ruimte is om door te groeien.

Minder werkplezier door bore-out

Als je te weinig uitdaging en plezier uit je werk haalt, dan kan dat na een tijdje zorgen voor klachten. Je bent moe, gestrest, snel geïrriteerd en hebt minder interesse in je werk en collega’s. Ook denk en praat je negatiever over je werk en stel je simpele taken uit. Als de klachten lang duren, meld je je sneller ziek. Het is belangrijk om een bore-out vroeg aan te pakken, zodat je weer energie en plezier uit je werk kunt halen.

Maak je werk uitdagender

Niet elke werkdag is even leuk en dat is normaal. Blijft het vervelende gevoel aan je knagen? Bespreek het dan met je leidinggevende. Vaak kunnen kleine aanpassingen je werk al leuker maken. Bijvoorbeeld door herhalende taken, zoals administratie of routines met patiënten, vaker af te wisselen met taken die je energie geven. Kijk of je bepaalde taken kunt automatiseren met technologie. Ook een opleiding volgen of meelopen met een collega van een andere afdeling kan je werk leuker en uitdagender maken.

Blijven leren

Je blijven ontwikkelen is goed voor je persoonlijke groei en helpt een bore-out te voorkomen. Het geeft zelfvertrouwen en vergroot je werkplezier. Belangrijke ingrediënten voor werkgeluk zijn plezier, voldoening, zinvol werk, waardering, ontwikkeling en vertrouwen. Je hoeft niet elke dag uit je comfortzone te stappen, maar het is wel goed om regelmatig nieuwe dingen te leren. Zo blijft je werk leuk!