Tips

We zijn vaker ziek in zorg en welzijn, maar waarom eigenlijk?

Veel zorgmedewerkers zitten tijdelijk thuis door ziekte. Waarom is het verzuim in zorg en welzijn zo hoog? En hoe zorg je ervoor dat je langer en gezonder kan werken?

Hoog verzuim in zorg en welzijn

Verzuim wil zeggen dat je door lichamelijke of psychische klachten tijdelijk niet kunt werken. In een kwart van de verzuimgevallen is het werk (deels) de oorzaak. In zorg en welzijn is het aantal zieke werknemers met 8% hoger dan in andere sectoren, zoals overheidsdiensten (6,5%) en onderwijs (6%). In de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg vallen zorgverleners vooral uit door hoge werkdruk, emotioneel zwaar werk, conflicten of grensoverschrijdend gedrag. In verpleeg- en verzorgingstehuizen en in de thuiszorg komt ziekte vaker door lichamelijke klachten. 

Maatregelen om verzuim te verminderen

Op latere leeftijd ben je gemiddeld minder vaak, maar wel langer ziek. Daardoor neemt het personeelstekort toe en hebben andere collega’s een hogere werkdruk. De overheid zet in op het voorkómen van ziekte. Het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (TAZ) moet je werkplezier vergroten en de werkdruk verlagen. Denk aan flexibelere werktijden, afwisselende taken en opleidingsmogelijkheden. Dit wordt vaak een vitaliteitsbeleid genoemd. Zo proberen zorgorganisaties je te motiveren om gezonder, gemotiveerder en langer te werken.

Ziek zijn kan gevolgen hebben

Langdurig thuis zijn kan ervoor zorgen dat je je alleen voelt, maar je ook financiële problemen geven. Lang ziek thuis zijn heeft namelijk invloed op je pensioen. Als je salaris achteruitgaat, dan bouw je vaak minder pensioen op. In dit artikel lees je wat je moet doen in jouw situatie.

Vergroot je werkgeluk

Verzuim is niet helemaal te voorkomen. Wel kun je zelf proberen invloed uit te oefenen op je gezondheid. Neem regelmatig een pauze, ook al is het druk. Dat geeft energie en vermindert stress. Gezond eten en aandacht voor genoeg bewegen kan je hier ook bij helpen. Houd werk en privé in balans door je grenzen aan te geven. Durf nee te zeggen als je die extra dienst of taak er niet meer bij kunt hebben. Zit je niet lekker in je vel door te hoge werkdruk of neem je je werk mee naar huis? Vertel je leidinggevende, vertrouwenspersoon of bedrijfsarts wat je dwarszit. Misschien kun je met een coach praten, een training volgen of een tijdje minder of flexibeler werken. Ook veiligheid, vertrouwen en je gehoord voelen door je team draagt bij aan je werkgeluk.