Eet je fit met Nien

Traktatietip #5 Bietenkoekjes met cranberry

Het leuke aan groenten is dat je ze in allerlei baksels kunt verstoppen, zonder dat ze de smaak te veel overheersen. Al blijven de bietjes door hun kleur bij deze koekjes niet echt onopgemerkt als je ze de oven inschuift… Roze koeken, maar dan gezonder!

De bieten zorgen samen met de cranberries voor een heerlijk zoet koekje. Verantwoord én verrassend, want je collega’s eten vast niet iedere week zo’n smaakvolle roze koek.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 25 koekjes

 • 110 gram bloem
 • 15 gram (aardappel)zetmeel
 • 65 gram boter
 • 50 gram suiker(vervanger)
 • 10 milliliter melk
 • 60 gram gedroogde cranberries
 • 20 milliliter bietensap
 • ½ theelepel bakpoeder
 • Snufje zout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 15 minuten + een nacht in koelkast + 15 minuten oventijd

 1. Smelt de boter in een steelpannetje.
 2. Doe 100 gram bloem in een kom, voeg daar het bakpoeder, het zetmeel, de gesmolten boter, suiker(vervanger), de melk en een snufje zout aan toe en mix met een mixer tot een samenhangend deeg.
 3. Voeg daarna de cranberries, het bietensap en de laatste 10 gram bloem toe en kneed dit met je handen tot één geheel.
 4. Maak van het deeg een rol met een doorsnede van ongeveer vier centimeter en wikkel de rol in aluminiumfolie. Leg het deeg een nacht in de koelkast.
 5. Verwarm de oven de volgende dag voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 6. Haal het deeg uit de koelkast, verwijder het folie en snijd de rol met een scherp mes in plakken van ongeveer één centimeter dik.
 7. Leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat en bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de koekjes na het bakken buiten de oven helemaal afkoelen.

Ontdek meer tips voor verantwoord trakteren

In het ziekenhuis én in de planbare zorg op de ambulance – moeten er veel traktaties gemaakt worden. Dat kan ook gezond!

Lees meer

Over Nienke

De ene dag eindigt haar werkdag ’s ochtends vroeg, de andere keer begint haar dienst pas halverwege de middag. Als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de planbare zorg op de ambulance weet Nienke als geen ander hoe flexibel je als zorgmedewerker moet zijn. Ook met je maaltijden. Maar dat betekent niet dat je niet lekker én gezond kunt eten.

Voeding is, naast werken in de zorg, Nienkes grote passie. Op haar Instagramaccount @foodnien inspireert ze haar volgers lekker, gezond en voedzaam te eten. In de serie Eet je fit met Nien op online platform Goed Bezig deelt Nienke haar favoriete gerechten.

Ontdek meer tips voor verantwoord trakteren

In het ziekenhuis én in de planbare zorg op de ambulance – moeten er veel traktaties gemaakt worden. Dat kan ook gezond!

Lees meer