Tips

Vrouwen krijgen minder pensioen dan mannen: alles over de pensioenkloof

Door tijdens je werkende leven pensioen op te bouwen, zorg je voor een inkomen voor later. Alleen krijgen vrouwen gemiddeld minder pensioen dan mannen. Hoe komt dat? En wat kunnen we samen doen voor een gelijker pensioen?

Wat is de pensioenkloof?

In Nederland krijgen vrouwen gemiddeld 40% minder pensioen dan mannen. Dat scheelt ongeveer € 400 per maand. Dit verschil tussen mannen en vrouwen noem je de pensioenkloof. De helft van de Nederlanders is zich niet bewust van dit probleem. De vrouwen die wel van de pensioenkloof weten, maken zich zorgen. Ook de nieuwe pensioenregels hebben invloed op de pensioenkloof. Straks bouw je in het begin van je carrière meer pensioen op, maar juist dan werken vrouwen vaker parttime.

Oorzaken van de pensioenkloof

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen gemiddeld minder pensioen krijgen. Vroeger mochten getrouwde vrouwen niet werken en bouwden ze helemaal geen pensioen op. Sinds 1985 hebben getrouwde vrouwen ook recht op AOW. Daarnaast zijn zorgtaken, zoals mantelzorg, het huishouden en de opvoeding van kinderen, vaak ongelijk verdeeld. Hierdoor werken vrouwen vaker parttime. Ook verdienen zij vaak minder dan mannen voor hetzelfde werk. Minder salaris betekent minder pensioen.

Wat kunnen we samen doen voor een gelijker pensioen?

Om de pensioenkloof kleiner te maken, moeten werkgevers en de overheid samenwerken. Bijvoorbeeld door afspraken te maken over gelijke salarissen, betere verlofregelingen en flexibele werktijden. Zelf kun je ook iets doen. ‘De oplossing begint met het eerlijker verdelen van taken’, zegt Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van PFZW. ‘Samen zorgen voor kinderen, het huis, je ouders en de buurt.’ Ook PFZW helpt mee: je bouwt bij ons vergeleken met andere fondsen al vanaf een lager salaris pensioen.

3x beter op de hoogte van je pensioen

Het oplossen van de pensioenkloof heb je niet helemaal zelf in de hand. Toch kun je zelf al kleine stappen zetten voor een beter pensioen:

1. Bestudeer je pensioen. Mannen weten beter dan vrouwen hoe hun pensioen geregeld is en wat ze opbouwen, blijkt uit onderzoek. In MijnPFZW zie je hoeveel pensioen je opbouwt. Is dat voldoende voor later? Bekijk ook de nieuwe pensioenregels.

2. Check je situatie. Ga je minder werken, scheiden of eerder met pensioen? Deze gebeurtenissen hebben invloed op je pensioen. Het is goed om daar van tevoren over na te denken.

3. Verdeel de taken. Heb je een partner? Kijk samen naar jullie (onbetaalde) taakverdeling, zodat jullie gelijkwaardig kunnen werken. Of vul (samen) je pensioen aan met sparen of beleggen.