Tips

Wat betekent minder werken voor je pensioen?

Steeds meer Nederlanders werken parttime. Minder werken heeft niet alleen invloed op je salaris, maar ook op je pensioen. Wat betekent dat voor je inkomen later? En wat kun je nu al regelen? 

Minder werken is populair: hoe komt dat?

Ongeveer 4,7 miljoen Nederlanders werken minder dan 35 uur per week en dat aantal groeit. Steeds meer afgestudeerden starten met een parttimebaan, vooral vrouwen. Parttime werken komt het vaakst voor in zorg en welzijn, vooral onder verzorgenden, apothekersassistenten en medewerkers in de kinderopvang. Redenen om minder te werken zijn onder andere de zorg voor (klein)kinderen, meer tijd voor jezelf, mantelzorg, eigen gezondheid of het volgen van een opleiding.

Invloed van minder werken op je pensioen

Als je minder gaat werken, dan krijg je minder salaris. Je bouwt daardoor automatisch ook minder pensioen op. Dat merk je misschien niet meteen, maar wel als je stopt met werken of arbeidsongeschikt raakt. Je hebt dan minder inkomsten. Als je een partner hebt, dan verandert ook het nabestaandenpensioen.

En het personeelstekort dan?

Minder werken heeft invloed op je leven. Maar wat betekent die ontwikkeling voor zorg en welzijn? Neemt het personeelstekort dan nog verder toe? Daarop is geen duidelijk antwoord. 1 op de 3 medewerkers in de zorg, kinderopvang en schoonmaak wil mogelijk meer werken als dat financieel voordelig is en goed te combineren is met de thuissituatie. Meer uren maken kan de werkdruk verlagen, maar lost het personeelstekort niet helemaal op. Ook minder werken heeft voordelen voor de sector: medewerkers houdt werken langer vol en vallen minder snel uit.

Nadenken over nu én later

7 op de 10 mensen die minder zijn gaan werken, hebben niet nagedacht over de invloed daarvan op hun pensioen. Veel mensen vinden het belangrijker om nu financieel rond te komen. Maar nadenken over je inkomen van later is net zo belangrijk. 28% van de gepensioneerden heeft geldproblemen. Het aantal uren dat je werkt, kan daarin later het verschil maken.

Sietsia (35)

Endoscopieverpleegkundige ziekenhuis Rijnstate in Arnhem

Sietsia ging een paar jaar geleden tijdelijk minder werken toen haar dochter ziek werd. ‘Ik had geen idee dat ik daardoor minder pensioen opbouwde, want ik had toen wel iets anders aan mijn hoofd. Sinds januari neem ik gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof op. Ik weet eigenlijk niet wat dat betekent voor mijn pensioen, maar ik wil me daar wel in verdiepen.’

Aan de slag voor een goed pensioen

Denk je erover om minder te gaan werken? Check dan eerst wat dat betekent voor je salaris en je pensioen. In de WerkZorgBerekenaar van het Nibud zie je de gevolgen voor je portemonnee. In MijnPFZW bereken je hoeveel pensioen je ontvangt als je minder gaat werken. Is dat genoeg om later van te leven? Bouw anders zelf een aanvullend pensioenpotje op. Is dat moeilijk? Probeer dan je vaste lasten te verlagen, zodat je meer geld overhoudt.

Thea (62)

Verzorgende in verpleeghuis Tiendhove in Krimpen aan den IJssel

Thea wil haar werk langzaam afbouwen. ‘Mijn werk is zwaar, maar ik kom niet in aanmerking voor de zwaarwerkregeling. Ik wil mijn pensioen naar voren halen, ook al heeft dat financiële gevolgen. Daarom houd ik elke maand wat geld apart voor later.’