Tips

Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

Als je werkt in zorg en welzijn, zet je je vaak in voor een ander. Sommigen doen dat ook nog als vrijwilliger. Dat is fijn voor de ander én voor jezelf, want vrijwilligerswerk maakt gelukkig. We vertellen je hieronder meer.

Vrijwilligerswerk in zorg en welzijn

40% van de Nederlanders is vrijwilliger. Ongeveer een kwart doet dat in zorg en welzijn. Vrijwilligers in deze sector zijn het actiefst. Zoals dialyseverpleegkundige Sabine (24) die als maatje leuke dingen met Debby doet. Vanwege het ehlers-danlossyndroom zit Debby in een rolstoel. Sabine: Ik krijg energie van het vrijwilligerswerk. Het geeft me veel voldoening. Het is fijn om te merken hoeveel mijn aanwezigheid voor haar betekent.’

Tip 1. Word een maatje

Iemand om mee te wandelen, te kletsen of naar de bioscoop te gaan: een maatje is fijn. Als je een beperking hebt, eenzaam bent of pas net in Nederland woont, is het lastiger om sociale contacten te vinden. Sabine bezorgt Debby een leuke dag en gaat zelf ook met een glimlach naar huis. ‘Voor mij voelt het niet als een verplichting, want het is gewoon heel gezellig. We hebben een goede band, kunnen samen lachen en huilen, en durven alles tegen elkaar te zeggen.’ Je kunt op veel plekken aan de slag als maatje, bijvoorbeeld in de ouderenzorg of met vluchtelingen. Op het maatjesplatform van het Oranje Fonds vind je mooie projecten bij jou in de buurt.

Eerlijker op werk

Echte samenwerking begint met eerlijkheid, van jou en je collega’s. Maar hoe zorg je dat iedereen zich veilig voelt om zich uit te spreken? Bedrijfspsycholoog Wouter Vrooland geeft tips.

Lees meer

Tip 2. Steun in de laatste fase

Als vrijwilliger in de palliatieve zorg ondersteun je mensen in de laatste maanden van hun leven. Dat doe je bij iemand thuis, in een hospice (verpleeghuis voor stervende patiënten), ziekenhuis of zorginstelling. Je biedt een helpende hand, zorgt ervoor dat iemand niet lang alleen is en ontzorgt familieleden. Zo help je mee om iemands laatste levensfase zo fijn mogelijk te maken. Bij de organisaties van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) worden vrijwilligers getraind en bijgeschoold.

Tip 3. Herkenning en begrip over dementie

Elke maand komen mensen met dementie, naasten en deskundigen samen in een van de honderden Alzheimer Cafés en Trefpunten in Nederland. Bezoekers ontmoeten elkaar, delen kennis en wisselen ervaringen uit. Deskundigen vertellen elke maand over een ander thema rondom dementie. Dat zorgt voor meer begrip en minder eenzaamheid. Als vrijwilliger sta je bezoekers te woord en zorg je ervoor dat iedereen op zijn of haar gemak is.

Vrijwilligerswerk en pensioen

Als vrijwilliger bouw je geen pensioen op. Dat doe je alleen met betaald werk. Een kleine vergoeding wordt meestal niet als loon gezien en heeft daardoor geen invloed op je pensioen. Ga je minder werken om vrijwilligerswerk te doen? Houd dan in de gaten of je wel voldoende pensioen opbouwt. In dit artikel legt Andrew van onze klantenservice het uit.

Meer lezen

Meer geluk door vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger doe je iets goeds voor een ander én voor jezelf. Dat draagt bij aan je (werk)geluk , merkt ook Sabine. ‘Als je er tijd voor hebt, kan het je zoveel opleveren … Debby heeft me geleerd meer te genieten van de kleine dingen. Van buiten zijn, het bos, eigenlijk alles om me heen.’ Volgens onderzoek voelt 91% van de vrijwilligers zich gelukkig. Een ander helpen geeft voldoening en energie, al doe je het maar 1 uurtje per week. Je krijgt er veel dankbaarheid voor terug. Ook is vrijwilligerswerk een leuke manier om kennis op te doen, nieuwe mensen te leren kennen en jezelf te ontwikkelen. Gepensioneerden doen vaker vrijwilligerswerk. Ze willen iets betekenen voor een ander en zo meer sociale contacten opdoen. Wil je je ook inzetten als vrijwilliger? Kijk op een landelijk vrijwilligersplatform of probeer een van deze tips.